Sberbank neće dati nove kredite Agrokoru

Sberbank neće učestvovati u novom finansiranju Agrokora jer smatra da uslovi tog finansiranja nisu pošteni, izjavio je za Bloomberg prvi zamjenik predsjednika Uprave Sberbanka Maksim Poletaev, a prenosi ruski poslovni portal Finanz

Jednaki uslovi učestvovanja u novom kreditu za najveći hrvatski maloprodajni lanac predlažu se i bankama i špekulativnim fondovima, rekao je Poletaev u telefonskom intervjuu Bloombergu. Sberbank je po njegovim riječima “kategorički protiv” plana Agrokora za osiguranje novog finansiranja.

Bloomberg podsjeća da se Agrokor početkom godine suočio s nemogućnošću podmirivanja obaveza te da se po posebnom zakonu nalazi pod upravom vanrednog povjerenika, koji je kreditorima predložio novu šemu finansiranja kompanije, po kojoj bi im za iznos novog kreditiranja bio priznat povlašćeni status i za ranije odobrene kredite (tzv. roll up).

– Kada smo mi molili takav status za naš posljednji plasman od 100 miliona EUR, odbili su nas pozivajući se da to nije u skladu s lex Agrokorom, a sada te uslove predlažu svima, uključujući fondove koji su kupili dug na tržištu za 30 do 35% njegove vrijednosti. Ne razumijemo tu logiku – rekao je Poletaev.