Ove zemlje imaju najveću inflaciju

Svijet

Venecuela je zemlja s najvišom inflacijom na svijetu, iza nje je Zimbabve i Južni Sudan, prenosi World economic forum.

 

Stopa inflacije veoma je važna jer utiče na finansijsku situaciju, na hipotekarna plaćanja, štednju i cijene.

Nizak, predvidiv rast inflacije je najbolji za sve.

Globalna stopa rasta inflacije je okvirno oko 3,6 odsto, pokazuju podaci MMF-a.

Ali ako je inflacija previsoka ili varira kompanije teško mogu da odrede cijene, a potrošačima je teško da planiraju svoje finansije.

Ukoliko cijene skoče drastično za kratko vreme nećete moći da kupite onoliko robe koliko ste mogli ranije u onda će biti teško da se vidi kolika je vrijednost valute novca države u kojoj se to dešava.
Na vrijednost valute neke zemlje utiču i politička i ekonomska stabilnost, zato ne čudi da su u vrhu liste Venecuela, Zimbabve i Južni Sudan.

Kriza koja je pogodila Venecuelu uticala je na skok inflacije, koji je u aprilu iznosio 300.000 odsto u aprilu. Previranja koja su i dalje jaka ukazuju da će ona vremenom sve više rasti, a MMF je procijenio da će do kraja godine stopa inflacije skočiti na 10 miliona odsto.

Stopa inflacije u Zimbabveu je nešto ispod 176 odsto, ali postoji mogućnosti da se poveća i opet bude visoka kao u vrijeme najveće krize u toj zemlji prije deset godina. Već rastu cijene osnovnih životnih namirnica kao što su hljeb, gorivo i lekovi.

Predsjednik Zimbabvea Emerson Mnangagva obećao je da će stabilizovati ekonomsku krizu kada je preuzeo vlast od Roberta Mugabea 2017. godine, ali čini se da ekonomska tek treba da se popravi.

Zahid Husain, vodeći ekonomista Svjetske banke kaže da su ekonomski rast i politička stabilnost duboko povezani.

“Ali nisu svi oblici političke stabilnosti podjednako dobri, mnogo toga zavisi od stepena u kojem se stabilnost pretvara u dobro upravljanje”, objašnjava Husein.