Četiri stavke koje je Christian Dior smatrao ključnim za izgled žene

Jedan od najpoznatijih velikana modnog svijeta krojio je stil žene u poslijeratnom periodu, a to nije bilo nimalo lak zadatak.

Dior je uspio u svedenu žensku siluetu da uvede detalje koji su naglašavali prefinjenost kroja – kakav je sebi tada malo ko mogao da priušti, a dizajner je to vrlo dobro znao.

Bio je odličan poznavalac ženske estetike i načina na koji se ona najbolje i najljepše ističe.

Ovo su detalji koje je veliki Dior smatrao ključnima za dobar izgled i odličan stajling žene:

Čista kosa

Poput Coco Chanel, i Dior je smatrao da je najgore što žena može učiniti je da izađe iz kuće sa prljavom kosom. Dizajner je vjerovao da se za ženu ne može reći da je njegovana, ako dozvoli sebi da se u javnosti pojavi sa prljavom kosom.

Čista kosa je jedna od najjačih aduta dame.

Ženstvenost

Ako žena nije ženstvena onda se ne može smatrati damom. Ako ona negira svoju ženstvenost i ne naglašava je, onda ona i nije žena, smatrao je Dior. Kao i da ženstvenost ne čine samo stil: poput cipela sa potpeticama i vješto krojenih haljina, već i ponašanje, maniri, komunikacija sa drugim ljudima.

Odgovarajuća odjeća

Dior je smatrao da pravilna njega tijela zahtijeva i odabir odjeće koja odgovara našem tijelu i karakteru. Negovana žena je ona koja nosi odjeću koja odgovara njenoj figuri, te koja je umjereno naglašava, izjavio je jednom Dior.

Cipele

„Pravi dokaz elegancije jedne dame se nalazi na njenim nogama,“ izjavio je jednom Dior. On je smatrao da su ženske cipele neophodan atribut ženstvenosti. Njegovane žene ne mogu izaći iz kuće sa cipelama koje nisu ženstvene. Kristijan Dion nije podnosio patike na ženskim nogama.