Ruski gas od decembra putuje u Kinu

Ruski predsjednik Vladimir Putin i predsednik Kine Si Đinping učestvovaće u ceremoniji otvaranja gasovoda „Snaga Sibira“ u decembru putem video-linka.

„Putin i Si Đinping će u decembru putem video-konferencije dati znak za početak isporuka ruskog prirodnog gasa u Kinu preko istočnog kraka gasovoda“, rekao je novinarima pomoćnik šefa Ruske Federacije Jurij Ušakov.

Ušakov je dodao da dvije zemlje uspešno sarađuju i u drugim projektima u energetskoj sferi, prenosi agencija Tas.

Gasprom i Kina su kao datum za zvanično puštanje u rad gasovoda „Snaga Sibira“ utvrdili 2. decembar, rekao je ranije ruskoj agenciji jedan izvor upoznat s planovima kompanije. Prvobitno je otvaranje gasovoda bilo planirano za 20. decembar.

Gasovodom „Snaga Sibira“ biće transportovan prirodni gas iz ogromnog nalazišta nafte i gasnog kondenzata Čajanda u Jakutiji i nalazišta gasnog kondenzata Kovikta u Irkutskoj oblasti, u Istočnom Sibiru, za isporuke na domaćem tržištu (preko Habarovska do Vladivostoka) i dalje za izvoz u Kinu.

Takozvana istočna trasa gasovoda predviđa isporuku 38 milijardi kubnih metara prirodnog gasa godišnje u Kinu u periodu od 30 godina.

U maju 2014. godine Gasprom i Kineska nacionalna naftna korporacija (CNPC) potpisali su odgovarajući ugovor o prodaji i kupovinama. Gasprom je 29. oktobra saopštio da je završio punjenje gasovoda „Snaga Sibira“.

Gas iz polja Čajanda je stigao do pogranične gasne mjerne stanice na području grada Blagovešćensk, što znači da je taj dio trase gasovoda spreman za početak isporuke gasa u Kinu, navodi Tas.