Kompaniji propadaju poslovi jer nema radnika

Fabrici za šivenje donjeg veša i kupaćih kostima Alex Fashion koja od 3. oktobra radi u halama novosadske Slobodne carinske zone nedostaju krojačice i zbog toga firma ne može da pokrene proizvodnju u punom obimu

Vlasnik i direktor preduzeća Alex, Aleksandar Kosovac se nakon tri decenije provedene u tekstilnom biznisu u Americi i Italiji odlučio da pokuša da pokrene poslove u Srbiji. Kaže da nije mislio da će mu u oživljavanju domaće tekstilne industrije nedostatak radne snage biti problem u Novom Sadu. Kosovac je u gradu i okolnim mjestima iznajmio desetak bilborda na kojima stoji poziv nezaposlenim da se jave bez obzira na svoje kvalifikacije, ali i dalje nema dovoljno zainteresovanih.

Od juna priprema pokretanje biznisa, a ispostavilo se da je nedostatak radnika najveći problem za realizaciju investicije od oko dva miliona eura koliko je uložio u opremanje dvije hale i sumnja da će uspjeti da od Nove godine bar jednu halu popuni radnicima.

– U posao sam ušao s velikim planovima, jer znam kupce svuda u svijetu i to one za koje treba da se radi naveliko. U Pakistanu imam poslovnog partnera koji traži po 1,2 miliona komada svega što je u proizvodnom programu. Imam i određenih zamjerki u pogledu carinskig propisa, ali to je druga priča. Kada sam u zoni počeo u oktobru da radim bilo je desetak švalja, pa sam očekivao da će ih iz dana u dan biti sve više. Prvobitno sam planirao da počnem sa stotinak krojačica, a poslije Nove godine da bude oko 200 zaposlenih. Sada poslije dva mjeseca od otvaranja pogona imam svega pedesetak šnajderki –  kaže Kosovac.

Po njegovom uvjerenju uslovi rada su dobri. Plata je za početnike oko 22.500 dinara, a oni vještiji ako rade na normu mogu zaraditi i do 3-4 puta više. U odabiru radne snage oslonio sam se na tržište rada u Novom Sadu, ali su kandidati poslije dva-tri dana šivenja odustajali.

Po savjetu poslovnih ljudi u fabrici je formirao Udruženje krojača gdje se besplatno obučavaju zainteresovani za šnajredski zanat. Ko hoće poslije obuke može da ostane i odmah će dobiti zaposlenje.