Najbolji avioprevoznici: Lufthansa skinula sa trona Turkish Airlines

Lufthansa je u Parizu promovisana u najboljeg avioprevoznika u Evropi čime je istisnula bivšeg evropskog “prvaka” Turkish Airlines.U svijetu je Qatar Airways vratio prvo mjesto izgubljeno od Emiratesa prošle godine, izvještava Indikator.ba

Istraživanje tržišta sprovela je britanska kompanija SkyTrax koja je obavila razgovore sa oko 18 miliona putnika iz više od 160 zemalja širom svijeta.

Direktor Lufthanse Carsten Spohr zahvalio je osoblju na trudu i postavio nove ciljeve. “Nadam se da je ovo preliminarni stadijum za aviokompaniju sa pet zvjezdica”, rekao je Spohr za Handelsblatt.

Do sada, Lufthansa se morala zadovoljiti s četiri SkyTrax zvijezde, budući da je zbog štrajka pilota narušena njena pouzdanost. Ovaj sukob je gotovo eliminisan, iako sporazum još nije potpisan.
Širom svijeta samo devet avionskih kompanija nosi ovu najvišu ocjenu za koju se Lufthansa bori godinama. Ako uspije, to će biti prva evropska aviokompanijaa s pet zvjezdica.

Qatar Airways je prema SkyTraxu najpopularnija avionska kompanija na svijetu, dok je prošlogodišnji šampion Emirates pao na četvrto mjesto. Qatar Airways je zbog diplomatskih napetosti između Katara i drugih zemalja Zaliva trenutno pod pritiskom. Avionska kompanija sa sjedištem u Dohi ne smije letjeti iznad susjednih arapskih zemalja – uključujući i Ujedinjene Arapske Emirate, gdje Emirates ima svoje sjedište.

Singapore Airlines je poboljšao plasman za jednu poziciju i probio se na drugo mjesto ispred japanskog ANA All Nippon Airways. Cathay Pacific iz Hong Konga je broj 5, dok je EVA Air iz Tajvana zauzeo šesto mjesto.

Turkish Airlines je sa prošlogodišnjeg 7. mjesta, na kojem je sada rangirana Lufthansa, pao na 12. poziciju.

Visok pad doživio je i australijski Qantas – sa 9. na 15. mjesto.