Google pristao Francuskoj platiti kaznu od skoro milijardu eura

Francuska vlada i Google postigli su nagodbu pri kojoj Google treba platiti kaznu u iznosu od 945 milijardi eura kako bi izbjegao sudski progon zbog poreskih prevara.

Pariški sud je odobrio nagodbu u kojoj Google treba platiti 500 miliona eura zbog optužbi za utaju poreza i dodatnih 465 miliona eura za naknadu štete francuskoj poreskoj upravi.

Time je zaključena istraga francuskih institucija koje traju od 2015. Poreski istražitelji zaključili su da Google nije ispunio svoje poreske obveze neprijavljivanjem poslovanja u Francuskoj.

Francuska ministrica pravosuđa Nicole Belloubet i ministar za proračun Gerald Darmanin utvrdili su kako je konačno riješen spor s Googleom kroz pregovore o nagodbi koji su trajali godinu dana.

Google inače svoje poslovanje u Evropi radi preko svoje firme registrovane u Irskoj gdje plaća porez na dobit po stopi od 12.5 posto.

To je inače uobičajena praksa multinacionalnih kompanija koje svoje poslovanje u Evropi registruju preko jedne od članica Evropske unije i gdje u pravilu plaćaju najniži porez.

Takvo poslovanje neprihvatljivo je članicama Evropske unije. Pokušava se postići međunarodni dogovor kroz OECD o oporezivanju digitalnih firmi.

Kako se s dogovorom odugovlači iz Evropske su komisije najavili uvođenje poreza od 3 posto na dobit multinacionalnim digitalnim firmama koje posluju u Evropi, a uglavnom su iz SAD i dijelom iz Kine.

Francuska je u junu uvela porez od 3 posto tehnološkim divovima poput Facebooka i Amazona.