Prosječna novembarska neto plata 839 KM

Prosječna neto plata zaposlenih u Republici Srpskoj u novembru je iznosila 839 KM, a prosječna mjesečna bruto plata 1.345 KM

Iz Republičkog zavoda za statistiku je saopšteno da je u odnosu na novembar prošle godine, prosječna neto plata isplaćena u novembru ove godine realno je veća za 2,1 odsto, dok je u odnosu na oktobar ove godine realno veća za 0,1 odsto.

U novembru je najviša prosječna neto plata isplaćena u oblasti finansijske djelatnosti i osiguranja i iznosila je 1.281 KM, a najniža, 518 KM, u oblasti administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti.

Cijene proizvoda i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju u Republici Srpskoj, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u novembru su, u odnosu na prethodni mjesec, u prosjeku više za 0,1 odsto, dok su na godišnjem nivou u prosjeku niže za 0,3 odsto.

Najveći rast cijena u novembru zabilježen je u oblasti restorani i hoteli za 0,9 odsto usljed viših cijena usluga smještaja, zatim slijede ostala dobra i usluge 0,6 odsto, u kojima su više cijene zabilježene u grupi proizvodi i uređaji za održavanje lične higijene usljed novih nabavki i završetka perioda akcijskih cijena.