Indija drugo najveće tržište pametnih telefona iza Kine

Svijet

Prema istraživanju Counterpoint Research čini se kako je Indija trenutno drugo najveće tržište pametnih telefona na svijetu, iza Kine, dok je SAD na trećem mjestu.

Tokom 2019. godine u Indiji je isporučeno 158 miliona pametnih telefona, što je rast od 7% na godišnjem nivou. Što se tiče indijskog tržišta pametnih telefona ono je raslo ponajprije zahvaljujući velikoj aktivnosti kineskih proizvođača pametnih telefona, 72% isporučenih telefona na tržištu bilo je od strane kineskih proizvođača kao što su Xiaomi, Vivo, Realme i Oppo.

Indija je najveće tržište za Xiaomi te je po rezultatima čak i ispred domaćeg kineskog tržišta (rast od 5% na godišnjem nivou za Xiaomi u Indiji). KOmpanija Realme je tokom 2019. godine rasla za čak 255% na indijskom tržištu, dok je Vivo rastao za 76%. Samsungove isporuke pale su za 5% na godišnjem nivou, dok je Apple rastao u četvrtom kvartalu godine na krilima iPhone 11 pametnih telefona.

Što se tiče zastupljenosti na indijskom tržištu, Xiaomi je vodeći s udjelom od 28%, Samsung je drugi s udjelom od 21%, nakon čega slijede Vivo (16%), Realme (10%) i Oppo (9%).