Kineske kompanije zbog koronavirusa traže 8 milijardi dolara kredita

Svijet

Zajmove su zatražili kompanija za dijeljenje vožnje Didi Chuxing Technology, te Megvii Technology i Qihoo 360 Technology, kompanije angažovane na kontroli epidemije, odnosno čije je poslovanje pogođeno širenjem virusa, rekli su izvori za Rojters.

Vlasti su u pojedinim gradovima uvele karantin, obustavile neke saobraćajne veze i zatvorile objekte u kojima se okuplja puno ljudi. Zbog toga trpi privredni rast, koji bi po procjenama nekih ekonomista u prvom kvartalu mogao usporiti na pet posto ili čak i ispod toga.

Očekuje se da će kompanijama koje su ih tražile, zajmovi biti odobreni po ubrzanom postupku, uz povlašćene kamate, navode izvori. Pozivaju se pritom na kopije dvije liste s imenima kompanija koje je bankama u Pekingu poslao gradski sekretarijat za finansije.

„Zadnju riječ po pitanju kredita imaće banke. Kamatne stope vjerovatno će biti na nivou onih koje banke nude najboljim klijentima“, rekao je jedan od izvora.

Xiaomi, četvrti proizvođač pametnih telefona u svijetu, traži zajam od pet milijardi juana (716,24 miliona dolara) za proizvodnju i prodaju medicinske opreme, uključujući maske i toplomjere, prema kopiji lista.

Meituan Dianping traži četiri milijarde juana (572,99 miliona dolara), delom za sufinansiranje besplatne pripreme i dostave hrane medicinskom osoblju u Vuhanu, epicentru epidemije u pokrajini Hubej, navodi Rojters.

Kompanija za internet bezbjednost iz Pekinga Qihoo 360 traži milijardu juana (143,25 miliona dolara) za kupovinu proizvoda vezanih uz medicinu i finansiranje rada na aplikacijama za praćenje i obuzdavanje virusa.

Za sada nema zvaničnih podataka o ukupnom iznosu kredita koje traže kompanije kako bi prebrodile posljedice epidemije, ali se oglasila kompanija Alibaba, koja nudi veliki novac na zajam kompanijama pogođene virusom. Holding grupa Alibaba saopštila je da će njena finansijska jedinica WestBank ponuditi kredit od 20 milijardi juana (2,86 milijardi dolara) kompanijama u Kini čije poslovanje je pogođeno epidemijom koronavirusa.

Krediti će imati niske kamatne stope, a povlašćeni tretman imaće firme iz žarišta epidemije, pokrajine Hubej, dodaje se u saopštenju, prenosi Rojters.