Evropske berze nastavljaju pad treći dan zaredom

Na evropskim berzama u srijedu ujutro cijene akcija blago su pale treći dan zaredom, a trguje se oprezno jer ulagači ne žele znatnije mijenjati pozicije uoči nekoliko događaja koji bi mogli osjetnije uticati na tržišta

STOXX 600 indeks vodećih evropskih akcija bio je oko 10,00 sati gotovo nepromijenjen u odnosu na juče kada je skliznuo drugi dan zaredom, i to za 0,7 odsto. Londonski FTSE indeks bio je oko 10,00 sati u plusu 0,10 odsto, na 7.532 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,20 na 12.664 boda, a pariski CAC 0,05 odsto, na 5.267 bodova.

Među najvećim je gubitnicima jutros rudarski sektor, što je posljedica pada cijena sirovina. Akcije rudarskih divova, kao što su Antofagasta i BHP Billiton, pojeftinile su više od 1 odsto.

A nakon jučerašnjeg rasta, cijene su nafte jutros blago pale. Na američkom je tržištu cijena barela skliznula 0,1 odsto, na 48,13 dolara. I na londonskom je tržištu barel pojeftinio 0,1 odsto, na 50,07 dolara.

Na tržištima vlada oprez jer ulagači ne žele znatnije mijenjati pozicije uoči nekoliko političkih događaja koji bi mogli osjetno uticati na tržište.

U četvrtak se u Britaniji održavaju parlamentarni izbori. Neke ankete pokazuju da bi konzervativci premijerke Therese May mogli povećati svoju većinu u parlamentu, dok druge najavljuju tesan rezultat izbora. U četvrtak će se, takođe, održati sjednica čelnika Evropske centralne banke (ECB), pa ulagači čekaju njihov osvrt na situaciju u ekonomiji eurozone i monetarnu politiku.

U Washingtonu će pred Senatom svjedočiti bivši direktor FBI-a James Comey koji je svojevremeno pokrenuo istragu o mogućim vezama između izborne kampanje predsjednika Donalda Trumpa i Rusije, a Trump ga je u maju razriješio dužnosti.

Mediji pišu da Comey planira svjedočiti o njegovom razgovoru s Trumpom u kojemu ga je predsjednik zatražio da odbaci istragu o savjetniku za nacionalnu sigurnost Mikeu Flynnu, kojega je Trump otpustio kada se saznalo za njegove razgovore s ruskim zvaničnicima.

Ako se nakon tog svjedočenja situacija na političkoj sceni Washingtona dodatno zakomplikovala, teško je za očekivati da će se na dnevnom redu Trumpove vlade tako skoro naći planovi o poreskoj reformi i povećanim državnim ulaganjima u infrastrukturu, koji su mjesecima podržavali tržišta.