Google traži dopuštenje za nastavak saradnje s Huaweijem

Gadget

Naime, prema američkim pravilima svi uređaji koji se oslanjanju na komponente koje u sebi sadrže 25% američkih tehnologija ne mogu biti prodavane kompanijama s crne liste. Isto važi i za softver, ako je proizvod američke kompanije, isti se ne može legalno koristiti bez prethodnog odobrenja američkih vlasti. Pojedine kompanije poput Microsofta su već dobile potrebno odobrenje pa se računari proizvedeni od strane Huaweija mogu bez problema isporučivati s Windowsima.

No kada su u pitanju Huaweijevi telefoni i dalje je na snazi odluka kako isti ne smiju imati pristup Google Mobile Servicesu. Shodno tome na svim novim telefonima koje je kompanija predstavila nakon maja 2019. nema Google servisa ni Google aplikacija Gmail, Maps, YouTube i druge.

Google je, međutim, sada od američkih vlasti ovih dana zatražio odobrenje, licencu, za nastavak saradnje s Huaweijem. No to su možda učinili prekasno, jer se Huaweijeva austrijska podružnica prije par nedjelja jasno izjasnila kako se više nemaju namjeru da vraćaju Googleu, sve da im se zabrana poslovanja i ukine.

Ako se ovaj stav pokaže tačnim, nije nerazumljiv i zapravo je vrlo logičan. Naime, zbog bezrazložnih sankcija Huawei je bio primoran da kreira alternativu, što i jesu. U kreiranje cijelog sistema uložena su znatna financijska sredstva i u ovom trenutku dok se ne isproba puni potencijal HMS servisa bio bi promašaj odustati od svega i vratiti se pod Googleovo otkrilje.