SpaceX dogodine planira prve svemirske turiste

Tehnologija

Tri putnika će moći putovati SpaceX-ovom svemirskom letjelicom Crew Dragon zajedno sa obučenim zapovjednikom leta. Prva misija Axioma mogla bi krenuti već u drugoj polovini 2021. godine, navodi se u zajedničkom saopštenju.

Crew Dragon će se povezati sa svemirskom stanicom i omogućiti putnicima da u njoj provedu najmanje osam dana prije povratka na Zemlju.

“Ovo će biti samo prva od mnogih misija na ISS-u kojom će u potpunosti upravljatiti Axiom Space”, rekao je izvršni direktor Axioma Michael Suffredini, koji je bio upravitelj NASA-inog programa međunarodne svemirske stanice od 2005. do 2015.

Dodao je da je nabavka prevoza značajan napredak ka tom cilju. Axiom je odbio da saopšti informacije o cijenama, ali prethodne turističke misije na ISS koštale su putnike nekoliko desetaka miliona dolara.

Inače, ovo je drugi sličan posao za SpaceX sklopljen u posljednjih mjesec dana. Firma SpaceX, koju vodi milijarder Elon Musk, u februaru je najavila da će sarađivati s kompanijom Space Adventures na organiziranju putovanja u orbitu oko Zemlje za mali broj putnika.

Space Adventures je ranije organizovao osam putovanja do Međunarodne svemirske stanice za ultra bogate putnike između 2001. i 2009. No, te misije su se oslanjale na rusku svemirsku letjelicu Soyuz.