Od 2019. godine plaćanje karticom otiskom prsta

Tehnologija

Mastercard je najavio da će potrošači moći da koriste biometrijska rešenja – poput otisaka prstiju ili prepoznavanja lica – kao način identifikacije pri kupovini i plaćanju karticama od aprila 2019. godine

Velika većina potrošača – njih čak 93 odsto – bi umesto lozinki za autentikaciju plaćanja radije koristili biometriju, a prema studiji koju su napravili Mastercard i Univerzitet u Oxfordu, 92 odsto bankarskih stručnjaka želi da implementira biometrijska rešenja.

Banke ističu i da su korisnici skloniji da završe kupovinu kada koriste biometrijsku autentikaciju. Stopa odustajanja se smanjuje za 70 odsto u poređenju s drugim metodama, kao što je slanje lozinke putem SMS-a.

Pomak prema biometriji deo je novog akcijskog plana kompanije Mastercard za pomoć bankama, trgovcima i partnerima kako bi se sprečile prevare i poboljšalo iskustvo potrošača u novom digitalnom okruženju. Ujedno ispunjava nove regulatorne zahteve u vezi sa autentikacijom korisnika, koje propisuje PSD2. Tako su kreirane nove usluge, koje koriste savremene tehnologije, uključujući i veštačku inteligenciju.