Evo kome je poslovanje bolje od kako je počela epidemija

Tržište

Samo u Sjedinjenim Američkim Državama bez posla je ostalo više od tri miliona ljudi, procjene su državnih institucija te zemlje koje se bave zapošljavanjem.

Međutim, mnogim kompanijama usljed pandemije značajno je povećan obim posla, pa traže na hiljade novih radnika kako bi odgovorili zahtjevima tržišta.

Najviše novih radnih mjesta je u kompanijama koje se bave dostavom, ali i drugim firmama koje planiraju da svoju robu takođe dostavljaju kupcima.

Tako, na primjer, distributivni lanac “Amazon” zbog povećanog obima posla traži oko 100.000 radnika za svoje distributivne centre i dostavu, a satnicu u SAD plaćaju od 15 do 17 dolara.

“Instakart”, kompanija koja se bavi dostavom namirnica u SAD, raspisala je oglas za zapošljavanje oko 300.000 novih radnika kako bi ispunila rastuće zahtjeve kupaca.

Američka farmaceutska kompanija CVS Helt namjerava da zaposli 50.000 ljudi koji će raditi u njihovim apotekama, distributivnim centrima i u službi dostave. Zapošljavanje će se obavljati preko virtuelnih sajmova i onlajn razgovora sa kandidatima.

Japansko-američki lanac trgovina “Seven ileven” takođe namjerava da se pojača sa 20.000 radnika, kako bi mogao da dostavlja robu kupcima.

Tri lanca picerija, “Domino”, “Papa Džons” i “Pica hat” su u potrazi za novim radnicima, najviše dostavljačima, a ukupan broj slobodnih mjesta kod njih je oko 50.000.

Lanac prodavnica “Volmart”, inače najveći pojedinačni poslodavac u SAD, raspisao je konkurs za 150.000 novih radnika.