Srbija: Promet u industriji igara na sreću pao za 95 odsto

Region

To je rekao juče direktor Udruženja priređivača igara na sreću (UPIS) Rade Karan.

Svi priređivači igara na sreću su u istom problemu jer su odloženi sportski događaji zbog pandemije, pa su odlukom Vlade Srbije zatvoreni kladionice i automat klubovi od 1. aprila, a u nekim lokalnim samoupravama i pre toga i oni su stavili na raspolaganje ljude i vozila kao pomoć u borbi protiv infekcije, pa je jedini način organizovanja igara preko interneta“, rekao je Karan za Betu.

Karan je rekao da priređivači igara na sreću, koji su članovi UPIS-a, pokrivaju pola tog tržišta, a da cijela industrija zapošljava 12.000 radnika, što znači da izdržava toliko porodica.

Nadamo se da će se i za ovu industriju naći mesta u državnom paketu pomoći privredi jer bez toga ova industrija zabave neće moći da preživi“, rekao je Karan.

Promet u kladionicama kompanije “Mocart” od početka epidemije je, prema riječima direktora za korporativne poslove Borjana Popovića, pao  za 95 odsto.

Na pad prometa je najviše uticalo odlaganje sportskih takmičenja, a delom i zatvaranje kladionica i klađenje isključivo elektronskim putem“, rekao je Popović za Betu.

Dodao je da nisu ukinuti baš svi sportski događaji i da ih ima u Burundiju, Belorusiji, Tadžikistanu, Švedskoj, da ima nadmetanja u stonom tenisu i šahu, a da su sve popularnije igre onlajn kazina, igre na brojeve i igre u kojima realni sportisti igraju virtuelno.

Na pitanje da li je klađenje isključivo putem modernih tehnologija smanjilo interesovanje igrača zbog tehničke nepismenosti Popović je rekao da je “Mocart” uveo kol centar sa asistentima koji upućuju igrače kako da bezbjedno uplate novac za onlajn igre.

“Mocart”, prema riječima Popovića, ima 450 uplatnih mjesta, a u sistemu oko 1.000 jer posluje i u Hrvatskoj, Republici Srpskoj, Makedoniji, Keniji, Kolumbiji i ima 4.500 zaposlenih radnika i nikom nije dao otkaz.

Trudićemo se da sačuvamo svako radno mesto, a od države očekujemo da pokaže razumevanje za ovako tešku situaciju u kojoj je industrija igara na sreću medju najpogodjenijim, a s obzirom na to da ‘vuče’ na desetine hiljada radnih mesta“, rekao je Popović.

Podsjetio je da “Mocart” godišnje u budžet Srbije po osnovu fiskalnih i parafiskalnih dažbina uplati više od 20 miliona eura.

Cijela industrija igra na sreću godišnje u budžet Srbije i budžete lokalnih samouprava na ime fiskalnih i parafiskalnih dažbina prema podacima Agencije za privredne registre uplati oko 500 miliona eura.