Izvršni direktor Ryanair-a očekuje “oštro sniženje cijena” na letovima

Finansije

No, on je pomalo optimističan u pogledu putovanja u Evropu ovog ljeta, te je rekao CNBC-u da očekuje “oštro sniženje cijena” na letovima.

U svojim godišnjim rezultatima do kraja marta, irska kompanija saopštila je kako su prihodi porasli na 8,49 milijardi eura (9,19 milijardi USD) – što je 10% više u odnosu na godinu prije. Profit je porastao za 13% na milijardu eura, isključujući troškove zaštite okoline.

Međutim, navodi se da će trajna pandemija i kasnija ograničenja putovanja sugerisati da će ova godina biti “teška” za prevoznika.

Većina aviona prizemljena je od sredine marta, a kompanija očekuje da će nastaviti najviše 50% svojih predviđenih letova tokom drugog tromjesečja .

U razgovoru za CNBC u ponedjeljak, izvršni direktor Ryanaira Michael O’Leary bio je uvjeren da će neki putnici i dalje tražiti ljetni odmor.

Rekao je da će ljudi u „sjevernoj Evropi, Irskoj i Ujedinjenom Kraljevstvu“ još uvijek odlaziti u Španiju, Portugal na porodične praznike; ipak će ići na plaže. Na tim je područjima vrlo malo incidenata Covida. ”

“Mislimo da će porodice i dalje ići na ljetne praznike kad se završe školski praznici, ali u najboljem slučaju mislimo da govorimo o 50% naših normalnih putovanja”, dodao je.

Ryanair, koji je rekao da neće tražiti državnu pomoć, rekao je da će se konkurentsko okruženje iskriviti kao rezultat državne podrške drugim avio kompanijama širom Evrope-

“Kako ograničenja olakšavaju ili gube vjerodostojnost … Mislim da ćete vidjeti ljude kako se vraćaju u vrlo brzim brojevima, ali uglavnom na leđima dubokog sniženja cijena kako za avionske karte, tako i za hotelske i smještajne pakete”, rekao je O’Leary za CNBC ,

U razgovoru s CNBC-om O’Leary je rekao da je potez “koristan”.

“Uklonili su ovu idiotsku 14-dnevnu izolaciju koja je i neupadljiva i neizvodljiva, u korist korištenja maski i provjere temperature”, rekao je, dodavši da je “dvonedjeljna karantinska šala”.

Ostale evropske zemlje, uključujući Ujedinjeno Kraljevstvo, najavile su da planiraju uvođemnje karantinskog peioda od dvije nedjelje za ulazne letove za određene putnike.