Najprofitabilnija godina u istoriji naftnih kompanija

Finansije

Pet najvećih korporacija “Exxon”, “Chevron”, “Shell”, BP i TE u prošloj godini su zaradili više od 200 milijardi dolara.

Dok je 2022. godina nanela teškoće mnogim ljudima širom svijeta zbog rastuće inflacije, rata u Ukrajini i klimatskih katastrofa, za najveće zapadne naftne i gasne kompanije bila je to godina neviđenog uzleta i rekordnog porasta profita.

Samo pet najznačajnijih korporacija iz industrije fosilnih goriva ostvarile su zaradu veći od 200 milijardi dolara.

U paradi godišnjih rezultata objavljenih tokom protekle nedelje, „velika petorka” – „Exxon”, „Chevron”, „Shell”, BP i „Total Enegries” – svi su otkrili da je prošla godina bila najprofitabilnija u istoriji njihovog poslovanja, jer su rastući troškovi nafte i gasa, izazvani dijelom napadom Rusije na Ukrajinu, pomogli prihodima da dobiju „turbo punjenja”.

„Exxon”, naftni gigant iz Teksasa, prednjači sa rekordnih 55,7 milijardi dolara godišnje dobiti. Ova američka kompanije je zarađivala oko 6,3 miliona dolara svakog sata tokom prošle godine.

Kalifornijski „Chevron” imao je rekordnih 36,5 milijardi dolara profita, dok je „Shell” objavio najbolje rezultate u svojoj 115-godišnjoj istoriji, 39,9 milijardi dolara suficita.

„British Petrol” sa sjedištem u Londonu, ostvarila je profit od 27,7 milijardi dolara.

Francuska kompanija „Total Energies” takođe je imala rekord, sa 36,2 milijarde dolara, piše „Guardian”.

Kada se zbroje rezultati za 2022. za sve kompanije za naftu i gas kojima se javno trguje, očekuje se da će ukupni profit premašiti 400 milijardi dolara.

– To je broj koji nikada ranije nismo vidjeli, i onaj koji je izgrađen na leđima radnih porodica koje su bile žrtve nafte i pohlepa rukovodilaca gasa – kaže Kler Mozer, zamjenica izvršnog direktora američke aktivističke grupe za klimatske promjene, prenosi Politika.