Avio kompanije podstiču rast saobraćaja nižim cijenama

Finansije

U maju je domaći putnički promet porastao za 30 posto na globalnom nivou s vrlo niskog nivoa u martu, kada je gotovo cijela industrija morala da prizemlji svoje putničke avione zbog pandemije koronavirusa, saopštilo je IATA.

No, porast je došao pod cijenu sniženih karata koje avio kompanije ne mogu priuštiti uz dodatne zdravstvene mjere i druge nove troškove povezane s koronavirusom.

„Avio kompanijama je potreban novac zbog krize i žele da podstaknu putnike da putuju nudeći niske cijene. Izazov je da će troškovi jedinice biti povećani brojem ograničenja koja su postavljena”, rekao je glavni ekonomista IATA-e Brian Pearce, koji očekuje „dosta teška vremena za avio kompanije”.

U Evropi su niskobudžetne avio kompanije, uključujući Wizz Air i Ryanair, izvijestile da očekuju da će preuzeti dio poslovanja konkurenata koji pružaju kompletnu uslugu u vremenu oporavka temeljenog na popustima.

Na azijskim tržištima, koja su među prvima pogođena, sada se situacija postupno poboljšava, saopštila je IATA. Kineski, južnokorejski i vijetnamski domaći saobraćaj vratio se na 25 posto prometa od prošle godine.