American Airlines najavio otkaz za 13.000 zaposlenih

Finansije

Aviokompanija American Airlines, pogođena smanjenjem aviosaobraćaja zbog pandemije COVID-19, upozorila je da bi mogla otpustiti do 13.000 zaposlenih ako se situacija ne poboljša i ako se ne produži državna pomoć koja traje do 1. aprila.

“Radićemo sa sindikalnim vođama da učinimo šta možemo kako bi ublažili uticaj na zaposlene”, rekli su šefovi kompanije u pismu upućenom zaposlenima, u koje je AFP imao uvid.

Naveli su da se vakcina protiv COVID-19 ne distribuira brzo koliko su mislili i da je smanjena tražnja zbog novih restrikcija na putovanja u kojima se za putnike traži negativan test na virus, prenosi Beta.

U poruci, koju su potpisali generalni direktor kompanije Doug Parker i direktor operacija Robert Isom, navodi se da, na osnovu sadašnje tražnje, izgleda da ljetos neće letjeti kao što je očekivano.

I United Airlines najavio otpuštanja

Grupa će u petak početi slati obavještenja o otpuštanju 13.000 zaposlenih.

Druga američka aviokompanija United Airlines je u tom istom smislu poslala obvještenje prošlog petka o otpuštanju 14.000 zaposlenih.

To ne mora da znači da će svi oni definitivno otići.

United Airlines je u julu prošle godine upozorio 36.000 zaposlenih da bi mogli biti otpušteni, ali je na kraju otišlo “samo” 13.000 djelatnika u oktobru prošle godine, kada je istekla državna pomoć.