Vlasnik Zare ima novi fokus interesovanja

Milioneri

Firma španskog milijardera po prvi put je otkrila da su se njegova imovina popela na 15,2 milijarde eura (17,2 milijarde dolara) – što mu je donijelo najveći portfolio nekretnina među super bogatašima Evrope.

Ortega (84) je prošle godine uložio 2,1 milijardu eura u nekretnine putem različitih filijala svoje holding kompanije Pontegadea. Pontegadea, koja posjeduje 59,3% matične kompanije Zara, Inditex, ostvarila je neto prihod od 1,8 milijardi eura za 2019. godinu, uključujući 1,64 milijarde eura dividendi Inditexa i 621 milion eura imovine.

Ortega je diverzifikovao svoje modno bogatstvo kako bi sačuvao ukupnu imovinu, uloživši više od tri milijarde dolara u američke nekretnine u poslednjih nekoliko godina.

U njegovom vlasništvu su atraktvine nekretnine na Menhetnu i u Majamiju. Prošle godine njegova investiciona kompanija je dogovorila posao vrijedan 72,5 miliona dolara o gradnji hotela u centru Čikaga. To se desilo nakon što je kupio zgradu u jednoj od centralnih poslovnih zona u Vašingtonu i dvije poslovne zgrade u Sijetlu.

Osim što je iznajmljivač tehnološkim divovima, poput Amazona i Fejsbuka, Pontegadea takođe razmatra i da daje u zakup zgrade rivalima.

Njegovo bogatstvo je sada procijenjeno na 58,5 milijardi dolara. Tokom pandemije koronavirusa ono se smanjilo jer je bio primoran da zatvori više od 1.000 prodavnica širom svijeta. Akcije njegove kompanije su ove godine pale za 22 odsto.