Citibank greškom uplatio 175 miliona dolara, primalac neće da ih vrati

Svijet

Kako mediji navode, Citibank podnio je tužbu, tražeći povraćaj sredstava za koje su navodi da su prebačena zbog “operativne greške”.

Citibank je u tužbi naveo da je njihova namjera bila da pošalju kompaniji Brigade Capital 1.5 miliona dolara u ime kamata na kredit koji je hedž fond dao problematičnoj kozmetičkoj kompaniji Revlon. Umjesto toga, Citibank je prenijela otpilike 100 puta veći iznos sopstvenih sredstava.

Ostali kreditori Revlona su takođe primili pogrešne isplate, koje su išle i do 900 miliona dolara.

Američki bankarski gigant je angažovan kao administrativni agent za Revlonov kredit, a kako banka navodi, Brigade Capital odbija da vrati novac koji je greškom uplaćen na njihov račun.

“Brigade Capital neutemeljeno smatra da suma koju smo greškom uplatili služi za otplatu cjelokupnog duga Revlona”, napisala je banka u svojoj tužbi.

Sud je donio preliminarnu odluku kojom je naloženo da ili vrati novac, ili da ga ne povlači sa računa/otuđi do sljedećeg ročišta 31. avgusta.

“Bilo koji drugi ishod ugrozio bi stabilnost bankarskog sistema i nagradio loše učesnike koji pokušavaju da iskoriste operativne greške”, rečeno je iz banke.