Trgovina između Kine i Rusije premašila 200 milijardi dolara

Svijet

Kina i Rusija zaključile su uspješnu godinu saradnje sastankom na kraju godine u kojem su se dvije zemlje obavezale da će produbiti veze u nizu pitanja dok je rekordna trgovina između njih prešla simbolični cilj od 200 milijardi dolara.

Bilateralna trgovina između Kine i Rusije premašila je 200 milijardi dolara u prvih 11 mjeseci ove godine, izjavio je kineski lider Xi Jinping na sastanku s ruskim premijerom Mihailom Mišustinom u srijedu.

Time su prije roka obilježili postizanje cilja koji su postavili Xi i njegov ruski kolega Vladimir Putin 2019.

Oni su se tada obavezali da će trgovina do 2024 godine premašiti vrijednost od 200 milijaradi dolara. Trgovina između dvije zemlje nastavila je da se širi nakon ruske agresije na Ukrajinu 2022. godine rastući za otprilike 30 posto u 2022. da bi dostigla rekordnih 190 milijardi dolara, prenio je Bankar,me.

Najnoviji podaci o trgovini pokazuju “snažnu otpornost i široke izglede” za saradnju, rekao je Xi u srijedu.

Dvije zemlje treba da “daju punu ulogu prednostima političkog međusobnog poverenja” i “prodube saradnju u oblasti ekonomije, trgovine, energije i povezivanja”, rekao je Xi tokom sastanka, prenosi kineska državna novinska agencija Xinhua.

Kina, druga najveća svjetska ekonomija, pojavila se kao ključni ekonomski spas za Rusiju nakon što su SAD i njeni saveznici prekinuli trgovinu i uveli sankcije nakon invazije Moskve na Ukrajinu. To je izazvalo kritike da Peking podržava ruske ratne napore.

Kineski carinski podaci objavljeni ranije ovog mjeseca pokazuju da je trgovina Kine i Rusije dostigla rekordnih skoro 218,2 milijarde dolara za prvih 11 mjeseci 2023. Ali ta brojka predstavlja samo 4 posto od 5,41 biliona dolara u globalnoj trgovini Kine u istom periodu.