Nakon kanabisa, investiciona pomama vlada za „čarobnim gljivama“

Svijet

IPO kanadske tvrtke za gljive Champignon-Brands mogao bi ulagače uputiti u novu pomamu. Za razliku od procvata kanabisa, međutim, više se ne radi o aktivnim sastojcima tetrahidrokanabinolu (THC) i kanabidiolu (CBD), već o tvarima psilocibin i psilocin koje su sadržane u takozvanim čarobnim gljivama, piše finanzen.at.

Čarobni lijek od gljiva

Stručnjaci smatraju da je vrlo malo istraženog psilocibina, koji se uglavnom javlja u posebnim vrstama gljiva, nosilac medicinske i terapijske nade. Kaže se da je aktivni sastojak prikladan za liječenje poremećaja zavisnosti, anksioznosti, migrene i depresije. Kako bi se u potpunosti ispitala potencijalna učinkovitost ove tvari, velik broj istraživačkih institucija širom svijeta sada se bavi aktivnim sastojkom. Godine 2016. dvije američke studije trebale su čak dokazati da psilocibin može ublažiti anksioznost i depresiju kod ljudi s teškim karcinomom.

U skladu s tim, reputacija tvari, koja je već istraživana 1960-ih i 1970-ih, značajno se promijenila. Iako je psilocibin već dugo na glasu kao opasno opojno sredstvo, hipijevski lijek i zamjena za LSD, psihodelična tvar se sada smatra potencijalnim čudesnim lijekom.

Opijumske gljive dugo su nadahnjivale osnivača PayPala, Petera Thiela, koji je sebe imenovao kao investitora zahvaljujući ranim ulaganjima u Facebook i Airbnb. Na primjer, novoosnovano preduzeće koje finansira Thiel trenutno istražuje učinke psilocibina na subjekte koji pate od teške depresije.

Za čudotvorne lijekove u čarobnim gljivama ne zanima se samo Peter Thiel, rođen u Frankfurtu, već i poznati kanadski preduzetnik i zvijezda Shark Tank-Stara Kevin OLeary. OLeary je prije nekog vremena investirao u kompaniju za gljive MindMed, koja je također sa sjedištem u Kanadi.

Od čaja od gljiva do farmaceutike

Trenutno se, međutim, ne samo ulagačke zvijezde nadaju velikom proboju čudotvornih gljiva, već i glavni direktori i dioničari Champignon Brands.

Kompanija iz Vancouvera, koja je osnovana tek 2019. godine, specijalizovala se za uzgoj, distribuciju raznih proizvoda od gljiva. Kanađani trenutno prodaju različite vrste čajeva obogaćene aktivnim sastojcima iz različitih ljekovitih gljiva.

Prema mišljenju grupe, ti čajevi ne bi trebali samo povećati mentalne performanse, već i detoksikovati, smanjiti stres i ojačati imunološki sistem. Uz to, grupa, zajedno s kanadskom kompanijom Drip Coffee, nudi razne specijalitete od kafe kojima su dodani odabrani ekstrakti gljiva.

Dugoročno se, međutim, grupa želi da se usredsredi na uzgoj psihoaktivnih gljiva i proizvodnju psilocibina koji bi tada trebao biti dostupan za kliničku upotrebu.

S kanadskim tvrtkama Champignon-Brands i MindMed, industrija čarobnih gljiva još je u povojima. U skladu s tim, dvije kompanije, koje su na berzi kotirane tek nekoliko sedmica, imaju tržišnu kapitalizaciju od oko 35 i 150 miliona kanadskih dolara.

Ako u narednim sedmicama i mjesecima druge gljivarske kompanije ne narastu poput gljiva i na taj način povećaju konkurenciju, sasvim je moguće da će marke Champignon sada na optimalan način iskoristiti svoju prvu prednost i postati pionir u industriji ljekovitih gljiva, prenosi Indikator.ba.

Pouke iz procvata kanabisa

Mnogi špekulativni ulagači još uvijek se dobro sjećaju događaja oko dionica Canopy Growth, Tilray i Aurora Cannabis i znaju da se upravo oni ulagači koji su na kraju hype-a uskočili u “konopljin voz” sada žale na gubitke od preko 90 posto. Na primjer, Tilrayjeve dionice popele su se s ispod 20 na čak 300 dolara u samo nekoliko dana, napravivši zadivljujući skok od nešto više od 1.000 posto.

Dionice sada kotiraju na oko sedam američkih dolara.