Morgan Stanley: Oporavak u obliku slova V brže nego što se očekivalo

Svijet

– Dokazi ukazuju na to da se jednačina virus/ekonomija odlučno pomjerila od ranih dana izbijanja, rekli su u u banci u bilješci klijentima, dodajući da je oporavak nastavio dobivati zamah kako zemlje postaju sve bolje u upravljanju virusom.

Ekonomista Chetan Ahya vidi brži povratak na nivo proizvodnje prije Covid19, vjerujući da bi američka ekonomija mogla dostići nivo prije Covid-19 do drugog tromjesečja iduće godine, dok bi cijela razvijena tržišta taj nivo mogla doseći do trećeg kvartala sljedeće godine.

– Izgledi za uticaj Covid-19 na ekonomiju dramatično su se promijenili, s većinom velikih ekonomija koje su sposobne da podignu ekonomsku aktivnost na puno više nivoe uprkos stalnom širenju virusa. Medicinska zajednica nastavlja da postiže dobar napredak u borbi protiv Covid-19, a tretmani i vakinama dostupni su u sljedećih nekoliko mjeseci, naveo je Ahya u bilješci klijentima, prenosi Indikator.ba.

-Konačno, budući da je virus egzogeni šok, kreatori politike nastavljaju pružati agresivnu podršku jer ovog puta nema ozbiljnih moralnih opasnosti, dodaje.