Amerika greškom poslala pomoć Austrijancima

Svijet

Prema navodima državne televizije ORF, najmanje 108 čekova američkog Ministarstva finansija sa potpisom predsjednika Donalda Trampa već je unovčeno u austrijskim bankama.

Manfred Barnrajter, 73-godišnji penzioner iz Austrije, jedan je od onih koji je dobio novčanu pomoć iz Amerike.

Barnrajter je rekao da je i njegova supruga dobila ček, iako nemaju ni prebivalište u Americi, niti državljanstvo te zemlje.

“Otišli smo u banku gdje nam je rečeno da će da provjere da li je to zaista tako. Tri dana kasnije, novac nam je bio na računu”, ispričao je Barnrajter koji je prvobitno posumnjao da je žrtva prevare, prenosi “Sputnjik”.

Priznaje da se u početku osjećao loše što je uzeo novac, ali je kasnije došao do zaključka da je to ništa u odnosu na sumu koja se troši za lobiranje u SAD, prenosi RT.

Barnrajter je naveo da trenutno nema nikakve veze sa SAD, ali napominje da je davno nekoliko godina radio tamo i da bi to mogao da bude razlog što je dobio američku pomoć.

Ipak, njegova supruga nikada nije kročila u Ameriku, dodao je on.

Paul Kajzer iz banke u Lincu navodi da je najvjerovatnije u pitanju administrativna greška, ukazujući na raniji propust kada je iz Amerike stiglo više od milion čekova na adrese osoba koje su preminule, prenosi portal “Politiko”.

Austrijanci, po svemu sudeći, nisu jedini koji su greškom dobili čekove iz Amerike.

Prošlog mjeseca, nekoliko hiljada ljudi koji su boravili u SAD na osnovu privremene radne vize, takođe su dobili čekove. Mnogi od njih su ih unovčili u svojim zemljama, uključujući Brazil, Indiju, Kinu, Kanadu, Nigeriju i Južnu Koreju.