Kipar ukida “zlatni pasoš” za bogate strane investitore

Svijet

Portparol Vlade Kipra Kirjakos Koušos rekao je da je kabinet premijera prihvatio preporuku ministara unutrašnjih poslova i finansija da ukinu “zlatni pasoš”, koji je toj zemlji donio milijarde evra prethodnih godina, prenosi AP.

Koušos je rekao da se odluka, koja će stupiti na snagu 1. novembra, zasniva na “dugotrajnim slabostima kiparskog investicionog programa, ali i zloupotrebi njegovih odredbi.”

Rekao je da će Vlada vremenom razmotriti različite načine privlačenja stranih investicija.

Optužbe su počele poslije povjerljivog izvještaja Al Džazirine istražne novinarske jedinice koja je koristila skrivene kamere da pokaže kako su se predsjednik parlamenta Demetris Silouris i poslanik Kristakis Ðovanis zavjetovali da će obezbijediti pasoš fiktivnom investitoru iz Kine, iako je smišljeno da se protiv njega vodi istraga zbog pranja novca.

Izvještaj je prikazao advokata Andreasu Pitađisa i agente za promet nekretninama, koji muškarcu koji se predstavlja kao predstavnik kineskog investitora, predlažu različite načine za izbjegavanje provjere porijekla, uključujući promjenu imena ili dodijeljivanje državljanstva preko njegove supruge.

Pitađis i Ðovanis su čvrsto demantovali optužbe, rekavši da su bili potpuno svjesni da se radilo o prevari i da su se pretvarali da izvuku još informacija kako bi ga prijavili policiji.