Većina svjetske čokolade potiče od rada 1,5 miliona djece

Svijet

Prema studiji, koju je naručilo Ministarstvo za rad SAD, više od dvije petine (43 procenta) djece uzrasta između pet i 17 godina u regionima Gane i Obale Slonovače gdje uzgajaju kakao (najveći svjetski proizvođači kakaa) uključeno je u opasan rad.

Ukupno oko 1,5 miliona djece širom svijeta radi u proizvodnji kakaa, od kojih se polovina nalazi samo u ove dvije zapadnoafričke države. U izvještaju se navodi da opasni posao uključuje upotrebu oštrih alata, rad noću i izlaganje agrohemijskim proizvodima, između ostalih štetnih aktivnosti, prenosi Logicno.com.

Ukupan udio djece koja rade porastao je za 14 procenata u protekloj deceniji, navodi se u izvještaju, napominjući da je taj rast praćen 62-postotnim rastom proizvodnje kakaa u istom periodu.

„Kako se ukupna proizvodnja kakaa dramatično povećala, uzgoj kakaa proširio se na područja Obala Slonovače i Gane gdje je infrastruktura za praćenje dječijeg rada bila slaba, a svijest o zakonima koji ga regulišu bila niska“, rekao je Kareem Kisia, direktor istraživanja osjetljive populacije u NORC na Univerzitetu u Chicagu i vodeći autor izvještaja.

„Intervencije za suzbijanje opasnog dječijeg rada u sektoru kakaa treba da budu usmjerene na nova proizvodna područja u nastajanju i usredsrediti se na napore da se smanji izloženost sastavnim djelovima opasnog dječijeg rada“, dodao je on.

Prema Richardu Scobeyu, predsjedniku Svjetske fondacije za kakao, izvještaj pokazuje da „danas još uvijek ima previše djece u uzgoju kakaa koja rade posao za koji su premlada ili posao koji ih ugrožava“. Fondacija predstavlja kompanije koje su uključene u oko 80 procenata svjetskog lanca snabdevanja kakaom.

„Kompanije same ne mogu riješiti problem“, rekao je Scobey, a preneo Washington Post, napominjući takođe da je povećana globalna proizvodnja kakaa.