Evropski regulator upozorio na njemačke propuste u slučaju Wirecard

Eurozona

Wirecard je u samo nekoliko godina izrastao iz marginalne kompanije za digitalna plaćanja, čiji su klijenti bile internet stranice za kocku i pornografiju, u mezimca finansijskih krugova, a uspjeh je okrunjen uvrštenjem u indeks njemačke berze DAX.

Bajkovita priča o uspjehu rasprsla se kao balon od sapunice nakon što je revizor Ernst & Young ovog ljeta objavio da ne može pronaći potvrdu o depozitima u vrijednosti oko dvije milijarde eura.

Kompanija je objavila stečaj a bivši izvršni direktor Markus Braun i drugi čelnici uhapšeni su zbog sumnje u nezakonito poslovanje i prevaru tešku ukupno 3,2 milijarde eura, najvećoj u poslijeratnoj istoriji Njemačke.

Optuženi, uključujući Brauna, negiraju bilo kakvo kršenje zakona.

Slučaj je otvorio pitanje odgovornosti njemačkih finansijskih i računovodstvenih regulatora i ESMA je u julu pokrenula hitnu reviziju kako bi utvrdila jesu li poštovali evropske propise.

Rezultat je izvještaj na 190 stranica i zaključak o nizu nedostataka, neučinkovitosti i pravnim i proceduralnim preprekama nezavisnosti njemačkog regulatora o izdavaocima vrijednosnih papira i ministarstvu finansija.

„Kada je u pitanju BaFin… prisutan je pojačani rizik uticaja ministarstva finansija, s obzirom na česte i detaljne izvještaje ministarstvu u slučaju Wirecard, katkad i prije poduzimanja mjera”, stoji u izvještaju ESMA-e.

Evropska komisija zatražila je od ESMA-e reviziju kako bi razmotrila potrebu za centralizovanim evropskim nadzorom nad tržištima, koji bi trebao spriječiti slične skandale.

„Slučaj Wirecard dodatna je potvrda da je kvalitetno finansijsko izvještavanje ključno za očuvanje povjerenja investitora u tržište kapitala, a istakao je i potrebu za dosljednim i učinkovitim izvještavanjem u cijeloj Evropskoj uniji“, rekao je predsjednik ESMA-e Steven Maijoor.