Kako je Japan digao privredu za 21 odsto uprkos pandemiji?

Svijet

Japanska ekonomija je u trećem kvartalu porasla 21,4 odsto na godišnjem nivou, prema podacima vlade objavljenim u ponedjeljak.

To je snažan skok u odnosu na rekordan pad iz drugog tromjesečja od 28,8 procenata.

Ovo je prvi rast japanskog bruto domaćeg proizvoda u posljednja četiri mjeseca i znak da zemlja izlazećeg sunca postepeno izlazi iz recesije izazvane pandemijom korona virusa, prenosi “Reuters”. Na kvartalnom nivou, BDP Japana je porastao za 5,0 odsto, jače od tržišnih predvijanja koja su iznosila 4,4 procenta.

Privatna potrošnja, koja u BDP-u učestvuje sa više od 50 odsto, povećana je za 4,7 procenata u tromjesečju julu-septembar u odnosu na prethodni kvartal, oporavljajući se nakon pada u periodu april-jun koji su uzrokovale mjere zatvaranja usmjerene na sprečavanje širenja virusa. Eksterna tražnja – izvoz umanjen za uvoz – doprinijela je rastu BDP-a sa 2,9 procentnih poena, što se duguje oživljavanju inostrane potražnje za japanskim proizvodima koja je pogurala rast izvoza za 7,0 odsto.

Međutim, kapitalni izdaci su pali za 3,4 odsto, potonuvši drugi kvartal zaredom, što ukazuje na to da je neizvjesnost vezana za pandemiju izvršila pritisak na poslovni sentiment. Japan je do sada donio dva paketa ekonomskih podsticaja u vrijednosti od 2,2 biliona dolara s ciljem ublažavanja posljedica zdravstvene krize, a koja su obuhvatila i isplate novčane pomoći domaćinstvima, kao i kredite za mala preduzeća.

Premijer Jošihide Suga naložio je vladi da pripremi još jedan paket podrške privredi jer posljedice od pandemije i dalje traju.

Uprkos znacima poboljšanja posljednjih mjeseci, analitičari predviđaju da će treća najveća ekonomija svijeta zabilježiti pad od 5,6 odsto u tekućoj fiskalnoj godini koja se završava u martu 2021, i da će biti potrebne godine da se vrati na nivo prije kovida-19.