Dolarov indeks potonuo najniže u dvije i po godine

Valuta

Kurs dolara skliznuo je u ponedjeljak najniže u 2,5 godine prema korpi šest najvažnijih svjetskih valuta te je na putu najvećeg mjesečnog gubitka od jula.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, tokom prijepodneva je iznosio 91,66 bodova, zadržavši se najniže u 2,5 godine. U minusu je 0,14 posto u odnosu na prethodno zatvaranje tržišta, a od početka novembra oslabio je oko 2,5 posto te je na putu najvećeg mjesečnog gubitka od jula.

Kurs eura dostigao je novi rekord u tri mjeseca, od 1,1984 dolara, ojačavši gotovo 0,2 posto u odnosu na završetak trgovanja u petak. Investitori pomno prate njegov ključni nivo od 1,20 dolara, nakon što su iz Evropske centralne banke (ECB) ranije ove godine signalizirali da pomno prate kretanje kursa eura prema dolaru.

U studenome je raspoloženje na globalnim tržištima naglo poboljšano, izazvavši slabljenje dolara, dok su rizičnije valute ojačale jer su investitori bili skloniji riziku nakon pobjede Joea Bidena na američkim predsjedničkim izborima i objave niza vijesti o napretku u pronalaženju vakcine protiv covida-19 te zbog očekivanja novih fiskalnih podsticaja u SAD-u.

Azijskim i valutama koje prate kretanja cijena sirovina na svjetskom tržištu podršku ujedno pruža bolja ekonomska klima u Kini, koja predvodi globalnim oporavkom od šokova izazvanih Covidom-19.

Britanska funta istodobno je ojačala 0,12 posto, na 1,3330 dolara, te bila stabilna u odnosu na euro, na 89,83 penija za euro. Investitori za dalje smjernice pažljivo prate vijesti vezane uz pregovore Britanije i EU-a o budućim odnosima nakon brexita.