Cijene nafte porasle petu sedmicu zaredom

Akcije

Na svjetskim su tržištima cijene nafte porasle i prošle sedmice, petu zaredom, jer se trgovci nadaju da će uskoro, zahvaljujući vakcinisanju protiv covida-19 i novim ekonomskim podsticajima u SAD-u, potražnja za ‘crnim zlatom’ porasti.

Cijena barela na londonskom tržištu prošle nedjelje je porasla 1,7 posto, na 49,25 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 1,9 posto, na 46,26 dolara.

Cijene nafte rastu već pet nedjelja zaredom, od kada su objavljene vijesti o razvoju prve vakcine protiv koronavirusa, što je podstaknulo nadu da će se uskoro ekonomske aktivnosti u svijetu normalizovati, što bi trebalo da podstakne potražnju za ‘crnim zlatom’.

Zahvaljujući tome, cijene nafte dostigle su rekorde od marta, kada je izbila koronakriza.

Ulagače su prošle nedjelje ohrabrile i optimistične poruke demokratskih i republikanskih zastupnika u američkom Kongresu o novim mjerama za pomoć ekonomiji u borbi protiv koronakrize.

Pregovori se vode o predlogu paketa fiskalnih poticaja vrijednom ukupno oko 908 milijardi dolara.

O novom paketu podsticaja pregovara se već mjesecima, a analitičari smatraju da će se uskoro konačno postići dogovor jer svi posljednji podaci ukazuju na usporavanje oporavka najveć svjetske ekonomije od koronakrize.

“Cijene su porasle, uprkos nekim negativnim vijestima. Podršku tržištu pružaju očekivanja u vezi podsticaja američkim ekonomijama”, kazao je Bob Yawger, direktor za energetiku u Mizuho banci.