Uprkos prijetnjama SAD Njemačka i Rusija riješene da dovrše Sjeverni tok 2

Svijet

Američki Kongres prijeti novim sankcijama protiv firmi koje grade Sjeverni tok 2.

No uprkos tome, Njemačka i Rusija izgleda su riješile da konačno završe ovaj divovski energetski projekat.

Kongres namjerava da pooštri sankcije protiv firmi koje učestvuju u izgradnji rusko-njemačkog gasovoda Sjeverni tok 2. Ipak, u dogovoru koji su postigle američke Demokrate i Republikanci, ostavlja se mogućnost da se konsultuje sa evropskim državama koje su povezane sa gradnjom gasovoda.

Pitanje je šta bi takve konsultacije donijele. Jer, iako Kongres isključuje mogućnost sankcija protiv Njemačke i njenih zvaničnika, proširena je lista firmi koje bi se mogle naći na udaru.

Do sada Amerikanci prijete sankcijama firmama koje učestvuju u gradnji gasovoda, a uskoro bi na meti mogle da se nađu i firme koje recimo grade ili osiguravaju brodove, ili izdaju setifikate za upotrebu gasovoda.

Ostalo je samo da američki predsjednik Donald Tramp potpiše predlog zakona kako bi on stupio na snagu.

U konzorcijumu “Sjeverni tok 2 AG” kažu da ne žele da špekulišu o “tekućoj proceduri” u SAD. “Podsjećamo na saopštenja Evropske komisije u vlada država EU u kojima se sankcije SAD označavaju kao kršenje međunarodnog prava”, kažu u firmi za DW.

Šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je u novembru označila američke sankcije kao “neprihvatljive”.

Stiže i drugi ruski brod

Gradnja gasovoda je zaustavljena prije oko godinu dana i to pred sam završetak projekta. Tada su Sjedinjene Države zaprijetile sankcijama protiv firmi koje specijalnim brodovima polažu podvodne cijevi. Nakon toga je švajcarska firma povukla oba svoja broda.

Ipak, misteriozna najava krajem novembra podgrijala je nade da bi izgradnja mogla da se nastavi od ove subote (5. decembar). U jednom saopštenju njemačke Uprave za vodene puteve i brodski saobraćaj navedeno je da će “vjerovatno” između 5. i 31. decembra biti obavljano “podvodno polaganje cijevi” u tom dijelu Baltika.

U “Severnom toku 2” nisu željeli da se o tome podrobnije izjasne. No u subotu bi, prema izvještaju agencije dpa, u njemačku luku Zasnic trebalo da stigne i ruski brod “Akademik Čerski”, opremljen za polaganje cijevi. Tamo se već nalazi drugi takav specijalni ruski brod “Fortuna”.

Nakon što su američke sankcije zaustavile projekat, ruski predsjednik Vladimir Putin je obećao da će radovi biti dovršeni. U petak je iz Moskve stigla nova potvrda. “Naravno da ćemo štititi svoje interese”, rekao je portparol Kremlja Dimitrij Peskov.

Cijevi skoro gotove

Do sada je postavljeno 94 odsto cijevi za gasovod dug 1.200 kilometara koji ide kroz Baltičko more i tako direktno povezuje najvećeg proizvođača i najvećeg evropskog potrošača energenata. Kada dva paralelna cjevovoda koji se nazivaju Sjeverni tok 2 budu gotovi, njihov kapacitet biće 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje – istovetan kao i kod već postojećeg Sjevernog toka 1 koji ide sličnom rutom.

Cijena Sjevernog toka 2 procjenjuje se na 9,5 milijardi eura.

Zvanično, Vašington se protivi izgradnji plašeći se prevelike zavisnosti Evrope od ruskih energenata. U tome SAD imaju podršku Poljske i baltičkih zemalja. Kritičari pak kažu da SAD žele da osujete gasovod kako bi prodavale više svog tečnog gasa u Evropi.