Merkel podržala ideju o Evropskom monetarnom fondu

Svijet

Njemački kancelar Angela Merkel na tradicionalnoj ljetnjoj konferenciji za novinare koja se održava mjesec dana uoči parlamentarnih izbora podržala je ideju o osnivanju Evropskog monetarnog fonda.

Merkelova je rekla da bi mogla da zamisli i kombinovanu funkciju evropskog ministra ekonomije i finansija.

Komentatori ovo tumače kao podršku produbljivanju integracije eurozone.

Merkelova je rekla na konferenciji za novinare da podržava “veoma dobru ideju” svog ministra finansija Volfganga Šojblea o transformisanju evropskog fonda za hitne finansijske intervencije u Evropski monetarni fond.

“To bi moglo da nas učini još stabilnijim i omogući nam da pokažemo svijetu da imamo sve mehanizme u evrozoni za reagovanje u neočekivanim situacijama”, izjavila je Merkelova.

Ona je dodala da ne odbacuje ni ideju Francuske o uspostavljanju zajedničke funkcije evropskog ministra finansija.

“Mogu da zamislim kombinovanog ministra ekonomije i finansija”, rekla je njemački kancelar i ocijenila da bi to moglo da omogući bolju koordinaciju budžetske i ekonomske politike.

Govoreći o sankcijama Rusiji, Merkelova je izjavila da bi njihovo ukidanje koristilo i Moskvi i Berlinu, ali da one moraju da ostanu na snazi dok Rusija ne ispuni uslove za njihovo uklanjanje.

– Sankcije će biti uklonjene kada više ne budu postojali razlozi za to. Ekonomske sankcije su uvedene zbog situacije u Ukrajini – u regionima Donjecka i Luganska – gdje Kijev nema suverenitet nad svojom teritorijom – rekla je ona.

– Ako uspemo da primijenimo Minske sporazume, onda će se pojaviti mogućnost da ukinemo sankcije – rekla je Merkel.