Hoće li Kina imati snage za predviđeni rast

Svijet

Svjetski ekonomski analitičari procjenjuju da Kina ima dovoljno snage da godinu završi sa stopom rasta od bar 6,5 odsto, iako se očekuje da siloviti kineski rast bude usporen do kraja godine, što nagovještavaju rezultati ostvareni u industriji ove zemlje u aprilu

Zarade kineskih industrijskih preduzeća porasle su za 14 odsto u aprilu u odnosu na isti mjesec godinu dana ranije, što je manje od stope rasta dobiti iz marta od 23,89 odsto u odnosu na isti mjesec godinu dana ranije, podaci su Državnog zavoda za statistiku Kine.

“Rojters” navodi da sve ovo može da nagovijesti da bi druga po veličini svjetska privreda mogla da “uspori”.

U prva četiri mjeseca ove godine prihodi su povećani za 24,4 odsto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, a u prva tri mjeseca 2017. taj rast je iznosio 28,3 odsto.

“Usporavanje rasta kineskog industrijskog profita je razumno s obzirom na brzi rast koji je doživjela početkom godine”, rekao je zvaničnik statističkog zavoda Hi Pinga, koji je dodao da je dobit industrijskih preduzeća ostala jaka.

Agencija “Mudis” je umanjila kineski kreditni rejting sredinom ove sedmice prvi put nakon skoro 30 godina, uz objašnjenje da očekuju da će snaga kineske ekonomije oslabiti u narednim godinama, kako se rast bude usporavao, a zaduženja nastavljala da rastu.

Ali stručnaci kažu da bi to slabljenje moglo biti znatno ublaženo uz prave poteze države u oblasti ekonomije i finansija.