Koje ekonomske sile će dominirati u 2050. godini?

Svijet

Za 30 godina većina najvećih svjetskih ekonomija će biti one koje su upravo danas u razvoju.

One bi u budućnosti mogle nadmašiti velike sile poput Sjedinjenih Američkih Država, Japana i Njemačke.

Brexit, pandemija i poteškoće u trgovanju donijeli su ekonomske padove, ali uprkos ovim izazovima, predviđa se da će svjetska ekonomija rasti brzim tempom tokom idućih nekoliko decenija. Zapravo, predviđa se da će do 2050. godine globalno tržište biti udvostručeno, čak iako Ujedinjene nacije (UN) predviđaju da će svetska populacija rasti samo za skromnih 26 posto, piše BBC, prenosi portal Klix.

Ovaj rast će sa sobom donijeti dosta promjena. Iako je izazovno predviđati kako će se stvari odvijati u budućnosti, većina ekonomista slaže se u jednom – današnja tržišta u razvoju će biti sutrašnje ekonomske velesile.

Prema izvještaju jedne od najvećih međunarodnih računovodstvenih kompanija na svijetu PwC, lista svjetskih ekonomskih sila u 2050. godini će izgledati ovako:

1. Kina
2. Indija
3. SAD
4. Indonezija
5. Brazil
6. Rusija
7. Meksiko
9. Njemačka
10. Ujedinjeno Kraljevstvo

Čak će i relativno male ekonomije poput ekonomija Vijetnama, Filipina i Nigerije zabilježiti velike skokove na rang listama u naredne tri decenije, navodi se u izvještaju PwC-a.

Kina koja zauzima prvo mjesto već se može pohvaliti vodećom ekonomijom na svijetu s obzirom na kupovnu moć njenog stanovništva. Kina je zabilježila značajne ekonomske dobitke tokom protekle decenije, a ekonomisti predviđaju da se pravi rast očekuje tek u narednim decenijama.

Očekuje se da će druga najmnogoljudnija zemlja na svijetu Indija zabilježiti veliki rast u naredne tri decenije, uz prosječan rast BDP-a od pet posto godišnje, što će je učiniti jednom od najbrže rastućih ekonomija na svijetu. Do 2050. godine predviđa se da će Indija biti druga najveća svjetska ekonomija i predstavljaće 15 posto ukupnog svjetskog BDP-a.

Veliki skok u naredne tri decenije mogao bi zabeležiti i Meksiko koji bi trebalo da se nađe na sedmom mjestu, umjesto trenutnog 11. mesta na lestvici. Najveće zasluge za ovaj rast pripisuju se porastu proizvodnje i izvoza u Meksiku.

Kompletna lista PwC-a dostupna je na njihovom sajtu.