Stellantis izlazi na berze: Dobar početak u Evropi, čeka se Wall Street

Tržište

Četvrti po veličini proizvođač automobila na svijetu, nastao spajanjem kompanija Fiat Crysler Automobiles (FCA) i PSA Group, imao je juče (ponedeljak ) svoj debi na evropskim berzama, dok ga “premijera” na Wall Streetu očekuje po otvaranju današnjeg trgovanja.

Stellantis je započeo svoj berzanski život iznad prvobitnih očekivanja. Novinske agencije prenose da su njene akcije po završetku prvog dana trgovanja na Milanskoj (Borsa Italiana) i Pariskoj berzi (Euronext Paris) zabilježile rast vrijednosti od čak osam procenata.

U ovom trenutku tržišna kapitalizacija novostvorene korporacije iznosi približno 43 milijarde eura (52 milijarde američkih dolara).

Novi tiker STLA zamijenio je dosadašnju slovnu predstavu FCA na Milanskoj berzi, odnosno Peugeot SA na Pariskoj. Trgovanje se završilo na cijeni od 13,51 euro po akciji, sa početnih 12,57 eura.

Evropski brokeri objašnjavaju ovaj rast kao posledicu dva važna faktora – na prvom mjestu željom velikih investicionih fondova da se na vrijeme uključe u vlasnički udio novog automobilskog giganta, a takođe i činjenicom da je dio dosadašnjih akcionara FCA odlučio da reinvestira određenu sumu od poslednjih isplaćenih dividendi bivše kompanije, ukupnog iznosa od 2,9 milijardi eura.

Večeras se očekuje početak trgovanja akcija Stellantis na Wall Streetu, uz simbolično otvaranje dana udaranjem u tradicionalno berzansko zvono. Ovaj put čast da označe start transakcija imaće izvršni direktor kompanije Stellantis Karlos Tavarez (Carlos Tavares) i predsjednik upravnog odbora Džon Elkan (John Elkann).

No, pitanje je da li će akcije Stellantisa ostvariti podjednak uspjeh na najkompetitivnijem svjetskom berzanskom tržištu. Analitičari u časopisu Wall Street Journal ne očekuju njihov nagli rast, ali primjećuju određenu dozu “uznemirenosti” kod predstavnika američke automobilske industrije, imajući u vidu vjerovatne ciljeve novog giganta da poboljša rezultate prodaje na tlu Sjeverne Amerike. To bi, posledično, moglo da dovede i do pada vrijednosti akcija drugih velikih proizvođača.

Najveći “okidač” za ponašanje investitora u prvih nekoliko dana trgovanja akcijama Stellantisa biće, zapravo, najavljeni pozdravni govor direktora Tavareza, sa objelodanjivanjem kratkoročnih i dugoročnih planova kompanije.