Tržišta osiguranja u CEE premašila obim poslovanja od prije krize

Tržište

Bruto zaračunata premija na 17 tržišta srednje i istočne Evrope u okviru posljednjeg izvještaja XPRIMM-a o osiguranju dostigla je 20,75 milijardi eura na kraju juna 2021., što je 8,30 posto više u odnosu na prethodnu godinu i za oko 900 eura je premašilo volumen u odnosu na prvu polovicu 2019., godine prije krize Covida.

Osim Estonije i Slovačke, poslovi osiguranja na svim tržištima srednje i istočne Evrope dostigli su volumen veći nego u prvom polugodištu 2019.

Sva su tržišta doživjela pozitivnu dinamiku, od kojih je sedam zabilježilo čak dvocifrene stope rasta: Albanija, Bugarska, Hrvatska, Mađarska, Kosovo, Sjeverna Makedonija i Rumunjska. Samo su Slovačka i Latvija izvijestile o prilično stagnirajućoj evoluciji tržišta, sa stopama rasta blizu nule.

Među tržištima koja su zabilježila najznačajniji rast bruto zaračunate premije, glavni pokretači bila su imovinska osiguranja – posebno tamo gdje je prethodna godina pretrpjela uticaj nekih ekstremnih prirodnih opasnosti – i osiguranje automobila, zbog sve većeg broja registracija automobila.

Međutim, situacija je drugačija kada se pojedinačno razmatraju glavne poslovne linije. U životnom osiguranju regionalnoa bruto zaračunata premija još uvijek kaska oko 22 milona eura u odnosu na vrijednost iz prvog polugodišta 2019., ponajviše zato što su tri od 5 najvećih tržišta životnih osiguranja iza nivoa od prije krize: Poljska, Češka i Slovačka, prenosi Indikator.ba.

Od oko 900 miliona eura veće premije u odnosu na prvo polugodište 2019. koliko je zabilježio segment neživotnih osiguranja, najveći dio su osigurale linije imovinskog osiguranja (315 miliona eura; klase 8 i 9), dok je doprinos klasama autoosiguranja iznosio oko 162 miliona eura.