Dolar ojačao, oštar pad cijene zlata i nafte

Dolar je danas snažno ojačao nakon odluke američke centralne banke (Fed) da poveća kamatne stope za 0,25 odsto

Dolarov indeks, koji mjeri vrijednost američke u korpi šest vodećih svjetskih valuta, porastao je 0,5 odsto na 101,56 poena.

U odnosu na euro, dolar je ojačao 1,05 odsto, i trguje se po cijeni 1,0514 dolara za euro.

Evropska centralna banka prošle nedjelje je nagovijestila da će i u 2017. godini nastaviti voditi labaviju monetarnu politiku. S druge strane, po mišljenju zvaničnika američke centralne banke, Fed bi sljedeće godine mogao dodatno povećati kamate (3 puta po 0,25%), jer se očekuje jačanje inflacije zbog rasta cijena nafte i najavljene politike novoizabranog američkog predsjednika Donalda Trampa, koja uključuju smanjenje poreza, a povećanje fiskalne potrošnje.

Analitičari smatraju da se može očekivati daljnje jačanje dolara i rast prinosa na američke obveznice što bi moglo dovesti do odliva kapitala s tržišta u razvoju, i priliva na američka finansijska tržišta.

Takođe, moglo bi doći do rasta troškova zaduživanja za mnoge zemlje, pa će se narednih dana širom svijeta pažljivo pratiti dešavanja na finansijskim tržištima.

Jači dolar čini robu koja se obračunava u dolarima, poput zlata i nafte, skupljom za kupce u drugim valutama i smanjuje potražnju. Pored toga rast vrijednosti dolara utiče na trošak držanja zlatnih poluga u trezorima.

Zato je nakon saopštenja Fed-a zlato u popodnevnim satim izgubilo na vrijednosti više od 2% u odnosu na jutarnje trgovanje, dok je u odnosu na prethodni dan zlato jeftinije za 1,43 odsto i trguje po cijeni 1.142 dolara po unci.

Odluka Fed-a o povećanju kamata stvorila je dodatni pritisak na naftu. Na međunarodnim naftnim tržištima “brent” naftom, koja je međunarodni reper za cijene ovog energenta trguje po cijeni od 53,82 dolara po barelu, što predstavlja dnevni pad od 3,41 odsto, dok je američka WTI nafta pojeftinila 3,87 odsto na 50,93 dolara.