Ovo su najbogatiji Evropljani

Milioneri

Donosimo pregled najbogatijih ljudi u nekim od najvećih evropskih zemalja. Zanimljivo je da su se oni obogatili na proizvodima koje i mi konzumiramo.

Najbogatiji Frncuz, ujedno najbogatiji evropljanin, je Bernard Arnault. Njegovo bogatstvo iznosi 112 milijardi dolara i on je četvrta najbogtija osoba na svijetu.

On je vlasnik kompanije LVMH koj je najveći svjetski proizvođač luksuzne robe. Među njegovim brendovima su Louis Vuitton, Bulgari, Moet, Hennessy, Dom Perignon šampanjac, TAG Heuer satovi.

Najbogatiji Španac je Amancio Ortega, koji je trenutno 18. najbogatij čovjek na svijetu sa oko 63 milijarde dolara.

Vlasnik je kompanije Inditex koja uključuje modne marke poput nama dobro poznatih Zare, Pull&Bear, Massimo Dutti, Bershka, Stradivarius… Ove marke posljednjih godina dobro su poznate i prisutne i u BiH.

Giovanni Ferrero, sa skoro 34 milijarde dolara, najbogatiji je Italijan. Vlasnik je čuvene kompanije poznate po slatkim proizvodima, poput Nutelle, Raffaella, Ferrero Rochera…

Giovanni je preuzeo uprvljanje kompanije nakon smrti svog brata 2011. godine.

Još jedno nama poznato ime je Dieter Schwarz, koji je najbogatiji Njemac. On je vlasnik maloprodajnog lanca Lidl za koji se špekulira da će uskoro doći i na bh. tržište. Njegovo bogatstvo procjenjuje se na više od 27 milijardi dolara.

Najbogatiji Britanac je James Dyson sa 26 milijardi dolara.

On je izumitelj, industrijski dizajner, zemljoposjednik i poduzetnik koji je osnovao firmu Dyson Ltd. Tradicionalno je najpoznatiji kao izumitelj usisivača Dual Cyclone bez vrećice koji djeluje na principu ciklonskog odvajanja.

Dietrich Mateschitz, suvlasnik kompanije Red Bull, najbogatiji je Austrijanac.

On posjeduje 49 posto kompanije za proizvodnju energetskih pića.

Najbogatija Holanđanka je Charlene de Carvalho-Heineken, koja stoji iz drugog najvećeg proizvođača piva na svijetu – Heineken International.