Rusija postala najveći dobavljač nafte za Kinu

Rusija je prošle godine prvi put izvezla više nafte na kinesko tržište od Saudijske Arabije i tako postala najveći kineski dobavljač nafte

To se dogodilo po prvi put u utakmici za tržišne udjele na najvećem svjetskom energetskom tržištu, javlja agencija Bloomberg. Rusija je prošle godine povećala isporuke sirove nafte Kini za 24 odsto u odnosu na 2015. godinu, na 52,5 miliona metričkih tona, odnosno 1,05 miliona barela nedjeljno, prema objavljenim podacima kineske Opšte uprave carina.

Saudijska Arabija postala je drugi najveći dobavljač, sa isporučenih 51 milion tona, ili 1,02 miliona barela nedjeljno, što je neznatna promjena u odnosu na godinu ranije godine.

Kineska potražnja za naftom se smatra ključnom za održivi oporavak cijena ovog energenta, u situaciji kada se cijene referentnih tipova nafte polako oporavljaju od višedecenijskog najgoreg pada, zahvaljujući dogovoru vodećih proizvođača da smanje proizvodnju. Prošle godine, Kina je povećala kupovinu “crnog zlata” najviše od 2010. godine, zbog rastućih apetita privatnih rafinerija.