Cijene nafte porasle, pad zaliha u SAD mnogo veći od očekivanog

Tržište

Neočekivano veliki pad zaliha nafte u Sjedinjenim Državama podstakao je juče na međunarodnim tržištima rast cijena ovog energenta

Nafta koja je međunarodni reper za cijene ovog energenta poskupjela je 1,11 odsto i na 55,53 dolara po barelu, dok je cijena američke WTI nafte porasla 0,21 odsto, na 52,23 dolara.

Američki naftni institut (API) objavio je da su američke zalihe nafte u sedmici koja je završila 16. decembra pale za 4,2 miliona barela, dok su analitičari očekivali pad za 2,4 miliona barela.

Naftna tržišta je podstakla i izjava ruskog ministra energetike Aleksandra Novaka za novine Vjedomosti da bi Rusija mogla nastaviti smanjivati proizvodnju i u drugoj polovini sljedeće godine. Tako je ruski ministar potvrdio da namjeravaju sprovesti u djelo dogovor s Organizacijom zemalja izvoznica nafte (OPEC) o smanjenju prekomjerne ponude.

Među ostalim faktorima izdvajaju se procjene da će se neto rafinerijski kapaciteti u Aziji naredne godine povećati 1,5 odsto, najviše u tri godine, što će rezultirati dodatnim povećanjem potražnje za sirovom naftom na najvećem i najbrže rastućem tržištu nafte u svijetu. Ti kapaciteti iznose skoro 29 miliona barela dnevno.

Trgovci procjenjuju da to neće direktno usloviti nestašicu za azijske rafinerije jer OPEC štiti većinu azijskih kupca od planiranog smanjenja proizvodnje.