Gorivo u Republici Srpskoj jeftinije do 20 feninga

Cijene goriva u Republici Srpskoj od juče su na pojedinim benzinskim pumpama niže i do 20 feninga po litru

Na „Nešković“ pumpama širom Republike Srpske litar dizela umjesto 1,74 marke sada košta 1,59 KM, dok je „benzin 95“ umjesto 1,79 sada 1,59 KM, a „benzin 98“ jeftiniji je za tri feninga.

Vozači i na „Super-petrol“ pumpama za dizel ove sedmice izdvajaju 15 feninga manje.

Mnogi vlasnici pumpi smatraju da je nerealno očekivati da će se ove cijene zadržati. Među njima su i predstavnici banjalučkog „Krajina petrola“, kod kojih nije bilo korigovanja cijena.

Direktor  „Krajina-petrola“ Milovan Bajić ističe da oni ne namjeravaju da snize cijene. Svi koji su snizili cijene ubrzo će ih morati i podići. To su sada u stvari nabavne cijene i prodajom goriva po njima nema nikakve zarade.

Ni na „Nestro“ pumpama nije došlo do pojeftinjenja, tako da litar dizela u Gradišci kod njih košta 1,83 marke, „benzin 95“ je 1,85, a „benzin 98“ košta 1,93 marke. Sekretar Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima u Privrednoj komori RS Zoran Berak kaže da će koristi od pojeftinjenja goriva, osim stanovništva, imati i privreda, kojoj je gorivo značajnija stavka u poslovanju.

Predsjednik Pokreta potrošača RS Dragutin Bošković kaže da ne vjeruje da će pojeftinjenje goriva imati bilo kakvog efekta na cijene karata za prevoz ili drugih proizvoda.