Šta je potrebno, koliko košta i da li se isplati rudarenje bitcoina?

Valuta

Najpopularnija kriptovaluta na svijetu, bitkoin, bilježi ogroman rast. To ide toliko daleko da su nedavno čak dva puta za jedan dan zabilježeni novi rekordi – prvi put 59.000 dolara, a zatim 60.000 dolara.

I dok se periodično postavljaju novi rekordi, a Ilon Mask kupuje i tvituje o kriptovalutama, mnogo ljudi širom svijeta pita se šta bi bilo da su na vrijeme ušli u bitkoin voz, još dok je priča bila na početku.

Međutim, pošto je sada kasno za “šta bi bilo kad bi bilo” scenarije, B92.net je istraživao šta vam je sve danas potrebno za rudarenje bitkoina i koliko sve to košta.

Samo uz pomoć specijalizovane opreme, a i nju je teško naći

Bitkoin je moguće rudariti samo uz pomoć specijalizovane opreme koja nije jeftina i u posljednjih nekoliko mjeseci je vrlo teško uopšte naći zbog velike potražnje.

“Kada govorimo o ceni opreme za rudarenje, moramo uzeti u obzir da ona najvećim dijelom zavisi od cijene kriptovalute koju je njome moguće rudariti. Pošto smo u posljednjih par mjeseci bili svjedoci velikog rasta cijena skoro svih kriptovaluta, cena opreme je dosta veća nego prethodnih godina”, rekao je za B92.net Gavrilo Jejina, stručnjak za kriptovalute iz ECD-a.

Za opremu možete izdvojiti od hiljadu do više desetina hiljada eura, u zavisnosti od toga koju količinu opreme želite da kupite.

Kako objašnjava Jejina, trenutno najprofitabilniji ASIC uređaj za rudarenje bitkoina košta oko 9.000 eura (10.700 dolara).

Ljudima koji žele da se uključe u priču oko rudarenja ne ide u prilog to što na tržištu nema puno dostupne opreme. Trenutno je vrlo teško nabaviti nove, pa čak i polovne grafičke kartice.

Koje su nam druge opcije?

Prvo – rudarenje neke druge kriptovalute.

“Na našim prostorima je najpopularniji koin za rudarenje itirijum (ethereum) i njega je moguće rudariti uz malo bolji desktop računar, ali je za isplativo rudarenje potrebno uložiti puno novca. Ukoliko osoba posjeduje računar nešto slabijih performansi može rudariti Itirijium klasik ili neku drugu manje zahtjevnu kriptovalutu za rudarenje”, objašnjava Jejina.

Rudarenje na desktop računaru je odličan uvod za bilo koga ko razmišlja o ulaganju u opremu za “mining”. Na taj način osoba može da nauči kako funkcioniše softver za rudarenje kao i kako se podešava takt i potrošnja grafičke kartice ili procesora.

“Ukoliko razmišljate o rudarenju neke manje poznate kriptovalute potrebno je da se dobro upoznate sa tim projektom kako biste mogli da sagledate vrijednost te kriptovalute kao i njen budući potencijal”, ističe Jejina.

Rudariti ili ne? Šta je sa kupovinom “na gotovo”?

Ima dosta faktora koji ulaze u procenu profitabilnosti.

“Definitivno će najviše će zavisiti od toga po kojoj ceni prodate koine koje ste izrudarili. Ukoliko ste posljednjih par godina rudarili itirijum i niste ga prodali, sada ste sigurno u velikom plusu bez obzira na to koliko ste platili opremu i račune za struju”, naveo je Jejina.

“U suštini, isplati se, ali je potrebno napraviti i pametne poteze vezane za tržište kriptovaluta”, istakao je Jejina.

Profitabilnost na duže staze dosta zavisi od težine rudarenja na mreži (mining difficulty) i cijene kriptovalute.

“Trenutno uređaj za rudarenje bitkoina od 9.000 eura (10.700 dolara) može da izrudari oko 40 dolara u bitkoinu na dnevnom nivou. Ako bitkoin dođe do 100.000 dolara onda će i profitabilnost tog uređaja biti oko 80 dolara na dnevnom nivou, a isto pravilo važi ukoliko cijena bitkoina padne”, objašnjava Jejina.

Utrošak energije ovakvog uređaja je, prema podacima sa specijalizovanih sajtova, oko 80 kWh dnevno, odnosno 2.400 mjesečno.

Uz cenu samog uređaja, ukupni trošak iznosi oko 14.300 dolara što znači da se, ukoliko rudarenjem dnevno “zaradite” 40 dolara, investicija isplati za oko godinu dana.

Trošak

Uređaj: 10.700 dolara

Struja: oko 3.600 dolara godišnje

Zarada: 40 dolara u bitkoinima dnevno

Isplativost: posle oko 12 meseci

Naravno, treba imati u vidu i da je ovo računica SAMO za ovu mašinu, a da domaćinstvo mjesečno troši struju i na mnoge druge uređaje.

Ako kupujete “gotov proizvod” ne morate da brinete o opremi i računu za struju, ali nećete ni imati benefit toga da možete da “proizvedete” neku kriptovalutu, što je isplativije na duže staze.

Rudarenje, kao i sve druge investicije, ima svoje rizike i oni nisu mali. Postoje rizici finansijske prirode koji se odražavaju na cijenu kriptovalute koja se rudari. Ukoliko cijena padne ispod neke određene granice, rudarenje se ne isplati.

Pored ovih, postoje i rizici tehničke prirode, zaključuje Jejina. Naime, oprema za rudarenje je posebno podložna kvarovima zbog toga što mašine rade 24 sata sedam dana u nedjelji.

Treba voditi računa i o stanju određenih komponenti. Na primjer, kvar na napajanju može uništiti cijeli majning rig, a u nekim slučajevima može čak izazvati i požar.

Izvor: B92.net