Ramljak podnio krivičnu prijavu protiv Agrokora

Region

Povjerenik Vlade Hrvatske za “Agrokor” Ante Ramljak predstavio je juče revizorski izvještaj za tak koncern, nakon čega je rekao da je podnio krivičnu prijavu protiv odgovornih lica u toj firmi

Ramljak nije želio da govori o imenima, ali je naveo da je prijava podignuta protiv odgovornih lica koja su prošle godine upravljale kompanijom, javili su hrvatski mediji.

Nakon revizije, ukupna imovina ovog koncerna manja je za 21,7 milijardi kuna /2,9 milijardi eura/ u odnosu na finansijski izvještaj za 2015. godinu, odnosno vrijednost koju je prikazivala bivša Uprava na čelu sa Ivicom Todorićem.

Osim toga, revizijom je otkriveno da je poslovni gubitak u 2015. godini iznosio 3,6 milijardi kuna /480 miliona eura/, u poređenju sa 1,2 milijarde kuna /160 miliona eura/ ranije iskazane dobiti.

Ramljak je naveo da su uočene i neke računovodstvene nepravilnosti koje se odnose na obaveze koje su veće za 3,9 milijardi kuna /520 miliona eura/ u odnosu na prvobitno prikazane, a operativni i finansijski troškovi veći su za 2,3 milijarde kuna /306 miliona eura/.

Izvještaj pokazuje i da se od 5,6 milijardi kuna /747 miliona eura/ koje se odnose na računovodstvene nepravilnosti, 2,2 milijardi kuna /293 miliona eura/ odnosi na poboljšavanje rezultata kroz neprikazivanje operativnih i finansijskih troškova od 2010. do 2015 godine.