Rusija krajem 2021. uvodi digitalnu rublju

Valuta

Centralna banka Rusije će lansirati prototip digitalne rublje do kraja tekuće godine, potvrdila je danas najviša ruska monetarna institucija.

„Upravo smo objavili izvještaj o preporukama zajedno s konceptom digitalne rublje“, rekla je prva zamjenica guvernera centralne banke Olga Skorobogatova na sastanku radne grupe Odbora Državne dume za finansijsko tržište, prenosi Russia Today.

Ona je navela i da će monetarni regulator razviti prototip kripto platforme do kraja godine i da će osmatrati tržište kako bi planirao naredne faze projekta.

Ruska centralna banka je koncept nacionalne digitalne valute predstavila krajem 2020. godine. Očekuje se da će novi oblik novca koegzistirati sa gotovinskim i bezgotovinskim rubljama. Za razliku od virtuelnih valuta poput bitcoina, digitalna rublja je projektovana tako da minimizuje rizik, jer će je izdavati državni monetarni regulator, a biće podržana tradicionalnim novcem, prenosi Tanjug.

Najnovije istraživanje, koje je sproveo Centar za istraživanje finansijskih tehnologija i digitalne ekonomije Skolkovo, pokazala je da otprilike polovina učesnika u anketi podržava ideju o digitalnoj rublji, dok je skoro 40 odsto ispitanika bilo protiv.