Zbog ove knjige Buffett je postao milijarder

Milioneri

Vlasnik LVMH grupe, Francuz Bernard Arnault, smijenio je s trona Jeffa Bezosa, osnivača Amazona, i tako postao najbogatija osoba na svijetu. No, čini se da čuvenom investitoru Warrenu Buffettu ne smeta da bude na 6. mjestu Forbesove liste milijardera, odnosno najbogatijih ljudi na svijetu.

Dok djeluje da se drugi takmiče da nadmaše jedni druge, Buffett koji ovog augusta puni 91 godinu, uživa u svojim dnevnim ritualima, kao što su čitanje, posao i brza hrana.

U više intervjua je isticao: “U mojoj kancelariji nećete vidjeti diplomu sa Univerziteta u Nebraski ili master diplomu sa Univerziteta u Kolumbiji, ali ćete vidjeti sertifikat koji sam stekao na klursu Dalea Carnegija”.

Dale Carnegie je bio američki pisac i predavač, a uglavnom se bavio osobnim razvojem, trgovačkim vještinama, unapređenjem timskog duha, javnim govorom i interpersonalnim vještinama. Buffett smatra da ga je on, u obrazovnom smislu, oplemenio više od pomenutih obrazovnih institucija.

Takođe je istakao da je knjiga “How to Win Friends and Influence People“, objavljena 1936, autora Dalea Carnegija, “zaslužna” za to što je postao milti,ilioner. Do 2011. godine, širom svijeta, prodato je više od 30 miliona primjeraka ovog djela, prenosi Telegraf.rs.

Dvanaestonedjeljni kurs, koji je Buffett pohađao, bio je usmjeren na poboljšanje socijalnih vještina, kako bi se izgradilo povjerenje u ljude, što bi bilo korisno i u poslovnom i u privatnom životu.

To je tipična knjiga za samopomoć, koja je u rekordnom periodu doživjela nevjerovatan uspjeh: prvih 5.000 primjeraka se brzo rasprodalo, a u prvoj godini lansirano je 17 izdanja, prenosi Manager.ba.

Trenutno se smatra jednom od najprodavanijih knjiga u istoriji, a 2011. godine “Time” ju je proglasio jednom od 100 najuticajnijih knjiga ikada. Dakle, nije slučajno što je vlasnik kompanije “Berkshire Hathaway”, čije je bogatstvo danas procijenjeno na 109,5 milijardi dolara – izabrao baš nju za svoju “vodilju” na putu ka uspjehu.