Bitcoin na prekretnici, Bloomberg mu predviđa rast na 100.000 dolara

Valuta

Na tržištu kriptovaluta, više od najveće bitcoin konferencije održane ovog vikenda u Miamiju (okupilo se najmanje 40 000 ljudi), ponovno je bio u fokusu Elon Musk.

Njegovi su tvitovi ponovo bili u fokusu investitora nakon što je u posljednje vrijeme često imao negativan uticaj na cijene.

Tvit od petka, u kojem je dao do znanja (iako ne direktno) da su se njegovi putevi s bitcoinima razišli, brzo je poslao cijenu bitcoina četiri posto niže, nakon čega je uslijedio i pad preostalih kriptovalute. Muskove poruke već su neko vrijeme na meti kritika kripto zajednice.

“Tvitovi koji utiču na tuđu finansijsku situaciju nisu smiješni, već neodgovorni”, napisao je kinesko-kanadski preduzetnik Changpeng Zhao, prvi čovjek berze kriptovaluta Binance.

Bitcoin trenutno vrijedi nešto više od 36 000 USD nakon teških majskih fluktuacija. Hoće li se korekcija nastaviti ili će trenutna vrijednost privući dovoljno novih investitora? Očekuje se da će stoljetni model, koji je razvio pionir tehničke analize Richard Wyckoff, pokazivati značajnu vjerovatnoću pada na 20.000 američkih dolara, a finansijski portal Bloomberg procjenjuje da bi BTC neko vrijeme mogao varirati između 30.000 i 40.000 američkih dolara, a zatim nastaviti bikovska kretanja i možda dostići šestocifreni broj kasnije ove godine:

“Vjerojatnije je da će doći do 100.000 USD nego da padne ispod 20.000 USD.”

Mišljenja se razlikuju. Za dio analitičara bitcoin je više špekulacija nego investiciona kategorija. Investiciona kategorija je nešto što možete prodati u različitim razdobljima, bez obzira na cijenu. Pri tom nije dovoljan argument što je tržište dovoljno likvidno. Prisjetimo se da je i tržište obveznica američke vlade bilo je likvidno do marta prošle godine.

Ili tržište hipoteke hipotekarnih kredita sve dok nije potonula banka Lehman Brothers. Bitcoin još nije imao stvarno traumatično iskustvo, kao da recimo pola svijeta ostane bez električne energije. Nije došlo do tako ozbiljnog šoka likvidnosti koji bi poljuljao vjeru u njega. Već smo naučili lekcije iz dionica, obveznice i zlato

Svi ti rizici koje ulagači kriptovaluta nerado vide, svejedno postoje.