Nafta bi lako mogla da dosegne 100 dolara po barelu

Akcije

OPEK i njegovi saveznici – grupa poznata kao OPEK+, u dva navrata nisu uspjeli da postignu dogovor o proizvodnji nafte prošle nedjelje.

– Cijene nafte bi mogle “vrlo lako” dosegnuti 100 dolara za barel, nakon neuspjelih pregovora OPEK+, rekao je u utorak bivši američki sekretar za energetiku, Den Brulet za CNBC. On je bio na toj funkciji od 2019. do tekuće godine.

Nafta je prošlog proljeća u jednom momentu vrijedjela 0 dolara! To dovoljno govori o rapidnim i neizvjesnim promjenama na raznim tržištima, usljed efekata kovida-19.

– Mogli biste vrlo lako vidjeti kako nafta pogađa 100 dolara po barelu, a potencijalno i više – dodao je Brulet. S druge strane, kaže da je “isto tako moguće da se cijene sruše”.

Ako ne postoji bilo kakav sporazum o proizvodnji, ističe, a zemlje imaju tendenciju da rade po svom, odnosno svoju proizvodnju, moglo bi doći do “kolapsa cijena nafte”.

OPEK i njegovi saveznici – grupa poznata kao OPEK+, u dva navrata nisu uspjeli da postignu dogovor o proizvodnji nafte prošle nedjelje. U ponedjeljak je prekinut još jedan pokušaj da se nastave razgovori i rasprave su odložene na “neodređeno vrijeme”.

Energetski savez, koji uključuje Rusiju, težio je povećanju snabdijevanja za 400.000 barela dnevno, od avgusta do decembra 2021. godine i predložio je produženje trajanja smanjenja do kraja 2022. Prošle godine, kako bi se izborio sa manjom potražnjom zbog pandemije, OPEK+ je pristao da ograniči proizvodnju za skoro 10 miliona barela dnevno, od maja 2020. do kraja aprila 2022.

Ujedinjeni Arapski Emirati nagovijestili su da su se, iako podržavajući predlog za povećanje ponude, usprotivili uslovima produženja. Cijene su porasle na trogodišnje maksimume nakon kraha tih pregovora u ponedjeljak. “Cijene nafte iznad 100 dolara uništiće potražnju. To nije u interesu zemalja”, upozorio je stručnjak Den Jergin.

(Telegraf Biznis)