Postignut veliki naftni dogovor

Svijet

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njene saveznice koji nisu članice OPEC-a postigli su u nedjelju dogovor o postepenom ukidanju 5,8 miliona barela dnevno smanjenja proizvodnje nafte do septembra 2022. godine, jer su cijene robe dostigle dvogodišnji rekord.

Koordinisano povećanje snabdijevanja naftom iz skupine poznate kao OPEC + započeće u avgustu, saopštio je OPEC.

Ukupna proizvodnja povećavaće se za 400.000 barela dnevno mjesečno od tog trenutka nadalje. Međunarodna agencija za energetiku procjenjuje oko 1,5 miliona barela dnevno manjka za drugu polovicu ove godine, što ukazuje na usko tržište uprkos postepenom povećanju snabdijevanja OPEC-a.

OPEC + dogovorio se u proljeće 2020. godine kumulativno smanjiti istorijskoh gotovo 10 miliona barela dnevno sirove proizvodnje jer se suočio s padom cijena nafte izazvanim pandemijom. Savez je postupno smanjio rezove na oko 5,8 miliona barela dnevno.

Devetnaesti ministarski sastanak OPEC-a i zemalja izvan OPEC-a ustvrdio je da je svjetska potražnja za naftom pokazala “jasne znakove poboljšanja i pad zaliha OECD-a, budući da se ekonomski oporavak nastavio u većini dijelova svijeta” zahvaljujući ubrzavanju programa vakcinisanja.

Međunarodna referentna vrijednost sirove nafte Brent porasla je 43% u odnosu na prošlu godinu i više od 60% u odnosu na isto vrijeme prošle godine, a mnogi analitičari očekuju da će u drugoj polovini 2021. nafta trgovati na nivoima od 80 dolara za barel. Brent se na kraju trgovanja u petak zatvorio na 73,59 dolara za barel.

OPEC je u četvrtak objavio da očekuje da će se svjetska potražnja za naftom iduće godine približiti pretpandemijskom nivou od oko 100 miliona barela dnevno, predvođena rastom potražnje u Sjedinjenim Državama, Kini i Indiji.